Életmódváltással a gyomorégés ellen

Szerző: Szimpatika
A refluxbetegség tüneteire alkalmazott kezelés általában a savlekötők rendszeres használatában merül ki. Egyes esetekben a műtét is szóba jöhet, de általában gyógyszeresen kezelik a betegeket.
Akármennyire előrehaladott a betegség, van néhány életmódbeli változtatás ami segíthet a tüneteket enyhíteni. Ha a mindennapokban odafigyel ezekre a dolgokra, akkor jó esélyes csökkennek a zavaró tünetek.

Az egyik legnagyobb kihívás az all-can-eat büfék választéka. A tele gyomor esetében nem záródik kellőképpen a záróizom, és a savak a nyelőcsőbe kerülve irritálják azt.

Napi többszöri étkezés

A megszokott reggeli, ebéd és vacsora helyett érdemes többször kisebb adagokat fogyasztani. Az utolsó étkezés időpontja ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert ez is felerősítheti a tüneteket. Sajnos számos olyan étel és ital van, melyek rossz hatással vannak a betegségre. A fűszeres ételek, a vörös húsok, az olajban sült ételek, citrusfélék, paradacsiom, vaj, olaj, csokoládé, nyers hagyma, és koffein mind növelik a gyomorsavat.

Természetesen nem kell banánon és főtt csirkén élni, számos étel segíthet csökkenteni a panaszokat.

Súlycsökkenés

A testsúly és a reflux között egyenes arányosság áll fent. Egy 2003-as vizsgálatnak több mint 10.000 ember adatait elemezték, és ez alapján a magas BMI szinttel rendelkezők háromszor nagyobb eséllyel szenvednek a reflux tüneteitől . A kutatók nem tudják, mi ennek az oka, a háttérben vagy hormonális változásokat vagy a zsír gyomorra gyakorolt hatását gyanítják.

Le a szoros ruhákkal

Egy testre feszülő ruha izgalmasnak tűnik, de nem tesz jót a betegségnek. Az övek, fűzők, és szoros alsónemű szintén nem ajánlott, mert összenyomja a hasat. Ehelyett érdemes gumirozott ruhákat választani, vagy az övet a csipőre tenni, hogy elkerüljük a panaszokat.

Alvás gyomorégés nélkül

Az egyenes alvás kedvez a betegség tüneteinek rosszabbodásának. De egy jól megtámasztott párnával, vagy szivaccsal a felsőtest feljebb kerül  mint a láb, és megnehezíti a savas folyadék útját.

Mi a refluxbetegség?

A reflux (GERD)  tünetei a mellcsont mögötti területen jelentkező fájdalom, égető érzés, mely különösen étkezések után, vagy fekvő helyzetben lép fel. A tünetek különösen gyakran fordulnak elő túlsúlyos, dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó egyének körében, bizonyos autoimmun betegségek esetében, illetve terhesség alatt.

Felléphetnek bizonyos ételek fogyasztásának hatására, mint például a csokoládé, koffein, szénsavas üdítők, vagy bizonyos, az asztma és légúti betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatásaként. Az előbbi hatóanyagok mind elősegítik a gyomor és a nyelőcső közti záróizmok ellazulását, mely által a gyomor savas tartalma még könnyebben jut át a nyelőcsőbe.

Bizonyos személyek esetében alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb az izom működése, így jelentkezhetnek náluk a tünetek. Mivel a betegek esetében a tünetek rendszerint tartósan fennállnak, az így kialakult folyamatos maró hatás hosszútávon emésztőszervi fekélyek kialakulásához vezethet, különösen súlyos esetekben daganatos megbetegedések megjelenését okozhatja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!