A cukorbetegek állapota javítható

2010. 10. 17.
Szerző: MTI/Szimpatika
Aki cukorbetegséggel él együtt annak sem szabad elhagynia magát. Sőt. Diéta és mozgás hatására kevesebb gyógyszer is elég lehet.
Gondosan betartott étrenden élő, rendszeresen mozgó cukorbetegek testsúlya és vércukorértéke csökkent, laboratóriumi leleteik kedvezően alakultak, fizikai teljesítőképességük is mérhetően jobb lett - közölték amerikai kutatók az Archives of Internal Medicine című folyóiratban.

A diabétesz a koszorúér-betegség egyik kockázati tényezője. A betegek vércukorértéke gyógyszerekkel hatásosan csökkenthető, de megfelelő diéta nélkül ennek eredménye megbízhatóan nem tartható: sokan elhíznak, fizikai teljesítményük romlik és ezek a változások további rizikófaktorként növelik a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

Rena R. Wing és munkatársai a teljes címéből képzett betűszóval Look AHEAD elnevezésű vizsgálat első adatait az Elhízástudomány 2009 kongresszuson ismertették, de a teljes eredmény most jelent meg.


A kutatók 5145 felnőtt cukorbeteg sorsát követték négy éven keresztül. Véletlenszerű kiválasztás alapján a csoport fele szokásos módon járt ellenőrző vizsgálatra, és olyan tanácsadást, kezelést kapott, amilyet világszerte a szakrendeléseken javasolnak. A másik csoport tagjainak életmódját egyéni oktatással egészségügyileg optimálissá alakították. Olyan étrendet állítottak össze, mely átlag 1200-1800 kilókalóriát tartalmazott, zsírtartalma pedig 30 százaléknál kevesebb volt.

A vizsgálati csoportba tartozók sűrűn találkoztak kezelőorvosukkal, rendszeresen megbeszélték diétájukat és hetenként legalább 175 perc testmozgást végeztek.Valamennyi résztvevő 45-75 éves volt, cukorbetegségük átlagosan hét esztendeje derült ki és enyhe túlsúllyal indultak neki a vizsgálatnak.

A súlytöbblet csökkenése az első év végén az életvitel-változtatással kezelt csoportban csaknem kilenc százalék volt, a kontrollcsoportban szinte alig változott. A fizikai teherbírásban is kifejezett különbséget észleltek: már az első év végén az intenzíven diétázó és mozgó csoport tagjainak fittsége négyszerte többet javult.

A laboratóriumi vizsgálatokban is hasonló eltérést figyeltek meg. Az életvitel megváltoztatásának hatása a vércukor-, a vérzsírszintekre vonatkozólag is érvényesült. Csak a "rossz" LDL-koleszterin értéke volt jobb a kontroll csoport tagjaiban, de azért, mert közöttük többen szedtek koleszterincsökkentő gyógyszereket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!