Vegák kontra húsevők

Szerző: Z.Zs.
Számtalan tanulmány állítja azt, hogy a húsevés árt a Földnek és hozzájárul a globális felmelegedéshez. A Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet 2006-os jelentése szerint a hústermelés tehető felelőssé a világ szénkibocsátásának 18 százalékáért.
Megölné sajátkezüleg?
Simon Fairlie brit farmer az Ecologist magazin korábbi szerkesztője szerint viszont a mérsékelt húsevés zöldebb dolog mint vegetáriánusnak lenni. A TIME magazin erről kérdezte.

Azt állítja, hogy miközben a húsevés rossz hatással van a bolygónkra, a haszonállatok jó hatást gyakorolnak a környezetre?

Minden mezőgazdasági rendszer hulladéktermeléssel jár együtt. Ennek egy része a biomassza, ami jobb ha visszaforgatódik a haszonállat tartásba, és a tápláléklánc részévé válik. A hús- vagy tejgazdaságnak viszonylag kicsi a környezeti terhelése.

Ebben az esetben a vegetáriánusok és a zöld mozgalmak képviselői miért érvelnek amellett, hogy a hús ártalmas a környezetre?

Számos vega hivatkozik a 2006-os jelentésre, mely szerint a világ szénkibocsátásának 18 százalékáért a hústermelők tehetők felelőssé. Ezek a számok azonban alapvetően hibásak. A farmereknek tulajdonítják az összes erdőirtást, és összekeverik az egyszeri szennyezést a folyamatosan fenn állóval.

Hogyan reagál az olyan kritikusokra és tudósokra, akik amellett érvelnek, hogy a hústermelés gazdaságtalan?

A kutatók szerint a hústermelés és a növénytermelés aránya 1:5. Ez csak abban az esetben igaz, ha az állatok kizárólag olyan növényeket kapnak, melyek emberi élelmezésre is alkalmasak. Ez a nyugati világban lehetséges, de a világ többi részén biztosan nem. Az állatok füvet is esznek, így a reális szám 1,4:1.

Ezek szerint meg lehet enni egy bélszín szeletet lelkiismeret-furdalás nélkül?

Szerényebb mennyiségű hús és tejtermék biztosan nem károsítja a környezetet. De természetesen nem csak az van hatással a környezetre amit mi magunk megeszünk, a dolgot globálisan kell vizsgálni. Én azért küzdök, hogy a hús ne tűnjön el teljesen, de ne is fogyasszunk belőle túl sokat. Aki meg vegetáriánus akar maradni, az tegye azt.

Melyik fajta hús a legfenntarthatóbb?

A disznók mezőgazdasági és háztáji hulladékot esznek. A tehenek füvet és lóherét. Ők kevés hatást gyakorolnak a környezetükre. A követendő út talán a bio gazdálkodás lehet. A húsfogyasztásunkat a felére kellene csökkentenünk, de a tejtermék fogyasztás maradhatna ugyanannyi mint amennyi most.

Ön jelenleg eszik húst, és úgy is jellemezte magát mint újjászületett húsevőt ..

18-24 éves korom közt vega voltam, mert nem értettem egyet az állatokkal szembeni kegyetlenséggel. De amikor vidékre költöztem és elkezdtem kecskéket tartani akkor megint elkezdtem húst enni. Kellett valamit tennem a kecskebakokkal. Mivel sem tejet nem adnak, sem elleni nem képessek, ezért feldolgoztam őket. Most 59 éves vagyok, és hetente kétszer eszem húst. Néha elfog a kétség, hogy korrekt-e levágni az állatokat csak azért, hogy elfogyasszuk őket. De intellektuálisan tudom, hogy ez a helyes út.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!