Rücskös ballasztbomba

Szerző: Schmelzer Tekla
Egy őszi estén kirángattuk- mint az orosz népmesében a répát. A földben apró gumók vártak. Csicsókánk lett.
Nem napraforgó
Az egészséges táplálkozás térnyerésével a csicsóka is egyre jelentősebb szerepet kapott a reformkonyha kedvelői között, köszönhetően ízletességének és könnyű termeszthetőségének.

Ez a rücskös szárú Észak-amerikai eredetű évelő növény a XVII. században honosodott meg Európában. Az akár 2 méter magasra is megnövő, gumós növényt hazánkban a „szegények krumplija" néven lehet ismerős többeknek. Az elnevezés nem véletlen, hiszen nem csak a gumója hasonlít megtévesztésig a burgonyáéra, de kémiai szempontból is sok a közös bennük.

A csicsóka több táplálkozástudományi szempontból is hasznos. A burgonyához képest ötször magasabb a rosttartalma, ami a bélrendszerben ballasztanyagként hasznosul. Ennek köszönhetően jól orvosolható vele a székrekedés és puffadás. Ezen kívül gazdag még fehérjében (20%) és szénhidrátban.

Ennek érdekessége, hogy a csicsóka szénhidráttartalmának egy része, mint inulin található meg benne. Ez a metabolikus folyamatok révén fruktózzá bontódik a szervezetben, ami inzulin felhasználás nélkül is tud hasznosulni, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

Emellett azért is előnyös a diabétesszel küzdők számára, mert a fruktóz lassabban szívódik fel a glükóznál, így nem emeli meg olyan gyorsan a cukorszintet. Az elhízottak diétájának is szerves részét képzi a csicsóka, ugyanis az inulin másik tulajdonsága, hogy a lebontó enzim (inulináz) hiánya miatt a szervezet nem képes felhasználni, csak ballasztanyagként tudja hasznosítani, ami fogyasztó hatással bír. Élettani szempontból fontos, hogy fokozza a triglicerid- képződést, aminek eredményeként nő jó koleszterin (HDL) szintje, ami segíti a máj méregtelenítését, csökkenti a rossz koleszterint (LDL) szintjét, ezáltal kedvezően hat a szívre és az érrendszerre.

Ásványianyag-tartalom szempontjából is az egyik leggazdagabb növényünk. Kálium, kalcium, foszfor, magnézium és cink mellett tele van még olyan vitaminokkal, mint a béta-karotin, B1, B12 és C. Az aminosavak közül több esszenciális aminosavat is tartalmaz (ezeket a szervezet nem képes egyedül előállítani), mint a lizin, hisztidin, triptofán a nem esszenciálisak közül pedig aszpargin és arginin.

Számtalan módon fogyaszthatjuk: készíthetünk belőle salátát, felhasználhatjuk turmixok alapanyagaként de sokan úgy sütik ki, mint a rósejbnit.

Termesztése sem egy ördöngösség, kezdő kertészek is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Igénytelen, szárazságtűrő növény, ami még a leghidegebb teleket is átvészeli. Gyakorlatilag bárhol tövet fakaszt. Tavasszal vagy ősszel ajánlatos elültetni.

Nálunk a csicsókakrémleves hódít, de nyersen is finom, kis kockákra vágva a gyerekek is boldogan eszik meg. A chips változat is hódíthat, ha készítünk hozzá egy kis tejfölös vagy joghurtos mártogatóst.


Csicsóka saláta zöldbabbal by Biochef

4 adag

Csicsóka 600 g
Zöldbab  400 g
olaj

Póré 120 g
fokhagyma 2 gerezd


A csicsókát megfőzzük, és megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A zöldbabot sós vízben leforrázzuk. A póré hagymát vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, majd hozzákeverjük a zöldbabhoz, majd a csicsókához. Sózzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük, olajjal meglocsoljuk és óvatosan összekeverjük.







Csicsóka krémleves

2 db sárgarépa
0,5 kg csicsóka
1 db lilahagyma
1-1 csipet
- zsálya
- borsika
- koriander
0,5 dl napraforgóolaj
víz

Az olajban kissé megpíritott zöldségeket vízzel felöntjük, mjad fűszerezzük. Ha kész  óvatosan  szétturmixoljuk, és tálaljuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!