Gombászat fejtől lábig

Szerző: Szimpatika
Napjainkban a gombás megbetegedések szinte népbetegségnek számítanak. Életmódunknak köszönhetően felütötték fejüket, és ha már megjelentek, nehéz őket kipusztítani.
Legtöbben a körömgombával találkoztak életükben, de nem csekély azok száma sem, akik a bőrükön veszik észre a kis élősködők okozta elváltozásokat. Ön tudja, mi okozza a „gombát"? Hogy előfordul halálos kimenetelű gombás megbetegedés is? És hogy létezik olcsó „csodaszer" a bajra? Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, az Aranykígyó Gyógyszertár vezetője válaszolt kérdéseinkre.

A kutatók először 1940 táján figyeltek fel arra, hogy a frissen felfedezett antibiotikumok szedése után egyesek megbetegedtek. A betegek vizsgálata során kiderült, hogy a bajokért a gombák a felelősek. A gombák egy része állandóan jelen van a szervezetünkben, a problémát az elszaporodásuk okozza. Ennek alapján kétfajta típust különböztetünk meg. Lokális, azaz helyi, és szisztémás, azaz az egész szervezetet érintő megbetegedésről beszélhetünk.

A lokális fertőzésekkel a környezetünkben élő kórokozók révén találkozhatunk, de csak akkor, ha az immunrendszerünk nem működik megfelelően. A helyi kezelés krémekkel, oldatokkal, vagy gyógyszappannal történik.

Ha az orvos szisztémás fertőzést állapított meg, akkor sajnos belsőleg, gyógyszeresen is kell kezelni magunkat.

Kérdés, el lehet-e kerülni a gombás megbetegedéseket? Gangl Teréz, az Aranykígyó Gyógyszertár vezetője szerint igen.

A száraz bőr szinte népbetegség lett. Az emberek egy része túlzásba viszi a tisztálkodást, mely során a bőr savköpenye sérül, és nem tudja ellátni védelmi feladatait. A nők közül sokan nem hajlandók gumikesztyűt húzni a mosogatáshoz, takarításhoz, pedig a hatékony, de agresszív szerek nagyon szárítják a bőrt. A száraz, védtelen bőrön aztán pillanatok alatt megtelepszenek a gombák, vagy az ekcémát okozó baktériumok. Ezért ajánlom mindenkinek, hogy kenje be valamivel a kezét. Nem kell drága krémekre gondolni, elég egy egyszerűbb kézkrém is.

Nem tudom, maga hogy van vele, de én hiszek a természetes dolgok gyógyító erejében. A gomba esetében érdemes ilyesmivel kísérletezni, vagy csak a modern készítmények segítenek?

Nem, vannak jól bevált patikaszerek, amik még olcsók is. A frissen kialakult bőrgombára csodás a jódtinktúra, akár egy egyszeri beecsetelés teljes gyógyulást hozhat, és mindössze 100 forintos tételt jelent. A néhány éve feltűnt grapefruitmag-olaj vagy a teafaolaj szintén segíthet, illetve nagyon jó a propolisz hatása. Érdemes a gyógyszerésztől megkérdezni, van-e a patikában hatékony háziszer.

Kis túlzással a tv-ben csak gombaellenes készítményeket reklámoznak. Melyiknek higgyünk?

Sok vásárló úgy jön be hozzám, hogy „tudja, amit a reklámban láttam, azt a piros-fehéret szeretném", és azt várják, hogy nekiálljak találgatni. Nem szeretem ezt, mindig azt mondom a hozzám fordulóknak, hogy mondják el a tüneteket, és az alapján keressük meg a számukra megfelelő szert. Mert hiába múlik el a betegség egy nap alatt a reklámban, ha neki más hatóanyagú szerre van szüksége.

Megveszi, a gyógyszer nem hat, és engem okol érte. Ugyanakkor hálás vagyok, mert a reklámok ráirányítják a figyelmet a megbetegedésekre. Sokan, csak miután megnézték, gondolkodnak el, hogy „jé, ez nem normális, ami nekem itt a kezemen van", és mennek el a gyógyszertárba. Ezért is szoktam megkérni a vásárlót, mutassa meg, mi az, amit ő gombás megbetegedésnek gondol. Mert a gombát össze lehet keverni a bakteriális fertőzésekkel és az ekcémával is akár. Ha pedig úgy ítélem meg, akkor rögtön a háziorvoshoz irányítom.

Apropó, mennyi idő után hagyjam abba az önkezelést, és forduljak szakemberhez?

Egy gyógyszerésznek mindig érdemes megmutatni vagy legalább leírni a tüneteket. Egy hét–tíz nap után már látszania kell, hogy eredményes volt-e a kezelés. Ha nem, akkor irány az orvos.

Adódik a kérdés: meddig tart, míg a gombából meggyógyul az ember?

Sajnos, főleg a körömgombáknál, ez egy hosszan elhúzódó folyamat lehet. A nagylábujj körme több mint 6 hónap alatt nő le. És amíg a fertőzött rész nem nő le teljesen, nem vagyunk egészségesek. Így ebben az esetben a teljes gyógyulás fél évet is igénybe vehet. A bőrnél 2­6 hét a gyógyulási idő, és oda kell figyelni, hogy hiába nincsenek már tünetek, a visszafertőzés még lehetséges, így mindig rá kell számolni a kezelésre további két hetet. A külső kezelés nem jár mellékhatásokkal, a belső kezelésnél azonban tilos az öngyógyítás, mert a rosszul megválasztott gyógyszer mellékhatásokat okoz.

Meg lehet előzni a gombát ­ azon kívül, hogy papucsot húzok az uszodában­, vagy egyszer biztos, hogy elkapja az ember?

Van rá esély, de a megelőzéssel csökkenteni lehet a megbetegedés valószínűségét. A túlzott mosakodás elkerülésével, a bőr megfelelő hidratálásával és jól működő immunrendszerrel kisebb az esély a megbetegedésre. Ha valakinek szisztémás gombája van, mindig szoktam javasolni valamilyen immunerősítőt, hogy ezzel is támogassuk a szervezet öngyógyító folyamatait. A cukorbetegek, anyagcserezavarral küzdők, a hormonkészítményeket fogyasztók, sőt a szteroidos kezelésben részesült emberek is érzékenyebbek lehetnek a gombákra.

Nem beszéltünk még a szinte „divattá" vált Candidáról. Teától a diétáig ajánlanak rá mindent. De honnan lehet tudni, hogy az ember candidás, hisz annyi tünetet tulajdonítanak neki, hogy ez alapján mindenki fertőzött.

Igen, én is tapasztalom ezt, sokan érdeklődnek a kezelésről nálam. A Candida albicans ott van a szervezetünkben, nem okoz gondot, csak ha túlzottan elszaporodik. Leghatékonyabban a vérből mutatható ki, de a mikroszkópos vizsgálat is bevált, illetve a hosszabb időt igénybe vevő tenyésztés is. Lehet kapni házitesztet, mely egy csepp vérből megmondja, hogy érint-e minket a megbetegedés. Ha igen, akkor irány az orvos, hogy személyre szabott kezelést kaphassunk.

Van-e speciálisan gyerekeket támadó gomba?

A csecsemőknél szóba jön a szájnyálkahártya megbetegedése, ez szerencsére gyorsan gyógyul. A mamák egy része küzd a koszmóval, mely szintén lehet gombás megbetegedés. Erre én szalicilsavas-kénes krémet szoktam adni, mely olcsó, gyors és hatékony.

Nálunk már előfordult, hogy egy macskától a teljes család elkapta a gombát. Csak nekünk nem volt szerencsénk, vagy ez másokat is érinthet?

Én ugyanígy jártam. A macskánk verekedett, és a seb elgombásodott. Szóltam a lányomnak, hogy ne nyúljon a macskához, mert fertőz, én meg botor fejjel kesztyű nélkül akartam lekezelni. Na, meg is fertőződtem, így együtt gyógyultam tovább a macskával. Ha gyanús folt van az állaton, akkor gumikesztyűvel szabad csak megfogni, és irány az állatorvos.

Léteznek halálos, gombás megbetegedések, vagy ez mítosz csupán?

Sajnos előfordul, de szerencsére rendkívül ritka. Mindazonáltal a gomba, bármennyire is úgy tűnik, nem csak esztétikai probléma, ezért oda kell rá figyelni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!