Mennyire „zöld” egy gyógyszertár?

Szerző: Zimre Zsuzsa
Tudja Ön, mi történik a patikában leadott vényével? Hogy hová rakják a gyógyszerészek a patikai hulladékot? Miért adnak egyes gyógyszertárakban papírzacskót a nejlon helyett?
A Gyógyszerészek a Földért Alapítvány nyolc éve azon dolgozik, hogy megmutassa: egy gyógyszertár is lehet környezetvédő. Horváth Péterné hívta életre néhány gyógyszerész társával az alapítványt, elhatározva, hogy nemcsak saját portáján tesz rendet, hanem megpróbál segítséget nyújtani ebben a többi patikatulajdonosnak is.

A 2002-ben alakult szervezet többrétű tevékenységet végez. Az egyik imponáló dolog, amit elértek az, hogy a patikában keletkező hulladékot szelektíven válogatva elszállítják, és azt újrahasznosítják. Gondoljunk csak bele, mennyi dobozt, papírt és egyéb hulladékot termel egy patika! Ez kerülhetne a kommunális hulladékba is (a veszélyes hulladékot külön cég gyűjti össze, a törvényi szabályozásnak megfelelően), de mindenki jobban jár, ha ezeket újra feldolgozzák.

Így lesz a régi vényekből újra papír, és a műanyag palackok is újjáalakulnak. Az ötlet  a következő: a papírhulladékokat a gyógyszer-nagykereskedő cég szállítja el visszfuvarként, a raktárakban konténerekbe kerül, innen a hulladékhasznosító cég viszi a papírgyárba. Az alapítvány pénzt kap ezért, melyből többek közt az Év Környezetvédő Gyógyszertára címmel kitüntetett patikát is jutalmazzák.

Bár a tavalyi válság hatott a papíriparra is, ezáltal a felvásárlás gyakorlatilag megszűnt, Horváth Péterné, a kuratórium elnöke reménykedik abban, hogy a jól bevált szisztéma továbbra is tud működni. A vényekkel hasonló dolog történik. A személyes adatokat is tartalmazó papírokat három évig kötelező megőrizni, ezután megsemmisítésüket a bizalmas dokumentumokra vonatkozó szabályoknak megfelelően egy erre szakosodott cég végzi. A vények darálás után  papírgyárba kerülnek, ahol új alapanyag készül belőlük.

A Szimpatika patikák részt vesznek a Ne kérj szatyrot programban, melynek célja, hogy kevesebb műanyag zacskó kerüljön a szemétbe. De nem csak a Szimpatika gyógyszertárak törődnek a csomagolóanyagokkal. Az alapítvány elérte, hogy a patikák összefogásával olcsóbb áron tudják beszerezni a papírzacskókat, így felválthatják azokkal a műanyagot. Ez azért is fontos, mert havonta kb. másfél millió zacskó kerül a vásárlókhoz, és onnan –feltehetőleg – a szemétbe.

Az igazán környezettudatos patikusok papírzacskóba teszik a megvásárolt árut, ha a vevő igényli a csomagolást. Horváth Péterné szerint a gyógyszerészeknek fontos tudni, hogy a környezet állapota befolyásolja az emberek egészségügyi állapotát. Szerencsére a programhoz csatlakozott 500 patika tulajdonosa már aktívan részt vesz a környezet állapotának megóvásában. Az alapítvány szerint minden szakmának érdemes lenne megnézni, mi az, amin változtatni tud, hogy környezetbarát legyen a munkahelye. Ők a gyógyszerészeknek újrafelhasznált papírt, újratölthető festékkazettákat, energiatakarékos égőket, és más, apróságnak tűnő dolgokat ajánlanak, mely praktikákat ha sokan átvesznek, érezhetően hatással lesz a környezetre.

Ezért is hirdetik meg évente az „Év Környezetvédő Patikája" díjat, melyre azok pályázhatnak, akik úgy gondolják, igazán sokat tesznek a környezetükért. A három éve kiosztott díj győztesei a patika energiatakarékos üzemeltetésével, a környékbeli gyerekeknek tartott környezetvédelmi felvilágosító előadással, illetve az összegyűjtött PET palackok egyszerű eljárással történő tömörítésével tűntek ki.

Ám az Alapítvány nem csak a patikák és ezen keresztül a lakosság tudatosabbá tételére figyel, gondol a jövő nemzedékre is. A fiatal gyógyszerészek számára létrehozott Rozsnyai Mátyás emlékversenyen különdíjjal jutalmazzák a legjobb környezetvédelmi témájú előadást.
A környezetvédő gyógyszerészek szem előtt tartják Sydney Smith mondását:

„A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az, ha nem teszünk semmit, mert azt hisszük, hogy csak keveset tehetünk."

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!