Ajakhasadék - nem a világ vége

2010. 11. 29.
Szerző: Szimpatika
Kutatók arra keresték a választ, az a jobb, ha tudjuk előre mi vár a kicsire, vagy ha csak szülés után szembesülünk vele?
235 nőt kérdeztek meg az Arkansasi Születési sérülések központjának kutatói, akiknek gyermekük ajakhasadékkal, farkastorokkal vagy egyéb hasonló problémával született. A gyerekek 2-7 év közöttiek voltak, és 46 százalékuknál már a születés előtt azonosították a problémát.

Az anyáknak így több idejük volt, hogy felkészüljenek a speciális feladatokra, és fel tudják dolgozni a dolgot. A tanulmány szerint nem jelentett nagyobb megkönnyebbülést a szülőknek, hogy korábban tudták a dolgot, mint azok az anyák akik csak a születés után szembesültek a bajjal. Nem mutatkozott különbség aközött, hogy hányan műtették meg a gyermekeiket, hogy hány százalékuknál fordult elő komplikáció.

Az ilyen problémával született gyerekeknek különleges táplálási metódust kell követni. A tanulmányban kitértek arra, hogy az anyák abban éreztek jelentős különbséget, hogy hogyan éreztek a táplálással kapcsolatban. Azok akik a diagnózist már a születés előtt megtudták, sokkal pozitívabban álltak hozzá az egészségügyi dolgozóktól kapott segítségnyújtáshoz. Ezáltal a gyermekek etetése könnyebben ment.


Ajakhasadék vagy nyúlszáj

Ez az elváltozás egy veleszületett fejlődési rendellenesség, amelynél a felső ajak nincs összenőve, hanem oldalra nyitott. Magyarországon minden 500-ból egy gyermek születik ilyen elváltozással.

A genetikai okokon kívül az orvosok több rizikófaktort is találtak. Az anya valamilyen virusos megbetegedése, bizonyos gyógyszerek és a dohányzás is okozhatja a megbetegedést.

Ma már műtéttel jól kezelhető az elváltozás, melyet vagy a születés után végeznek el, vagy a hatodik hónap környékén. Biztos megelőzési módszer nem létezik, de a folsavval dúsított multivitamin készítmények a felére csökkenthetik a szápadhasadék kialakulásának esélyét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!