Frontos napok - mit tehetünk ellene?

2010. 12. 07.
Szerző: Schmelzer Tekla
Itt a meleg, jön a hideg. Hogyan hat ez az egészségügyi állapotunkra?
Beköszöntött a melegfront. Ebben az esetben a hideg levegő helyére meleg áramlik. A légnyomás csökken, a front előtt a hőmérséklet csökken, majd utána nő.

A frontérzékenyek fejfájásra, migrénes tünetekre, fáradékonyságra, szédülésre, alvási zavarokra számíthatnak, ám a legrosszabbul a szív- és érrendszeri betegek, a cukorbetegek és az asztmások járnak. A cukorbetegek esetében érdemes figyelni arra, hogy a végtagok idegei sérülhetnek, és ezáltal nem érzékelik a hideget, emiatt fagyási sérüléseket szenvedhetnek.

Az asztmásokat a hideg bekényszeríti a négy fal közé, ez gyakoribb rohamokat okozhat, mert az allergiát okozó anyagok száma megnőhet a zárt térben. A frontátvonulások ugyanis hatnak az emberi szervezetre is, és alkalmazkodásra kényszerítik.

Ezt a vegetatív idegrendszer segíti. Melegfronti hatásnál a vegetatív idegrendszer működése a paraszimpatikus irányba tolódik el.

Ilyenkor a szívbetegek sincsenek biztonságban, az alacsony külső hőmérséklet hatására a periférikus keringés lecsökken, mert a vér a belső szervek felé áramlik. Ez növeli a vérnyomást, és nehezebbé teszi a szív munkáját.
Ezen kívül a front hatására megnő a reakcióidő, a vér pH-értéke a savas tartományba tolódik el, és a szervezet sok káliumot veszít. Ennek pótlása szükséges. Sok káliumot tartalmaz például a búza, paradicsom és a hal. Ezenkívül javasolt a B2, C, K és P vitaminok pótlása.

Hidegfront érkezésekor a meleg légtömeg helyére hideg levegő áramlik. A légnyomás a front előtt csökken, utána pedig növekszik. A hőmérséklet alacsony marad, záporok kialakulhatnak. Az erre érzékenyek ilyenkor hányingert, szédülést, a reflexeik lassulását, vérnyomáscsökkenést és szövetvizesedést tapasztalhatnak. Nekik javasolt a bőséges folyadékbevitel, főképp gyógyteák fogyasztása. A legjobb a menta-, citromfű- és a csipkebogyótea. Ezen kívül a B1-, D- és E-vitamin is segítségükre lehet, hogy átvészeljék a gyötrő front átvonulását.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!