Miben szenved százezer ember Magyarországon?

Szerző: S.T.
Ma Magyarországon megközelítőleg százezren szenvednek az ízületeiket érintő gyulladásos betegségtől, azaz artritisztől.
A közhiedelemmel ellentétben az artritisz (RA) nem az időseket, hanem a középkorúakat (30-50 év között), és nagy többségében a nőket érinti.

Hívják az ízületek rákjának is, mivel képes átterjedni a szívre vagy akár a tüdőre is, ám ez ritkán fordul elő.

Az RA-s betegek leginkább a szűnni nem akaró fájdalomtól és a végtagok deformációjától szenvednek. Erre próbálunk meg néhány, az orvosok által is javasolt természetes gyógyírt ajánlani.

Glükózamin

Az orvostársadalomban heves viták folynak arról, hogy a glükózamin hasznos-e vagy sem. Az adatok döntő többsége azt támasztja alá, hogy amíg a glükózamin szulfát hasznos, a glükózamin hidrokloridról ugyanez nem mondható el..

A glükózamin szulfát jótékony hatását bizonyító kísérletben a páciensek napi egy alkalommal 1500 milligrammot kaptak a szerből. Két héten belül az állapotuk jelentős javulásáról számoltak be.

Kondroitin

Glükózamin szulfáttal kombinálva, a kondroitin lassíthatja az RA terjedését.

Másik nagy előnye, hogy sok artritisz gyógyszerrel ellentétben nincsenek mellékhatásai. Napi 800-1200 milligramm kondroitin-szulfát glükózaminnal kombinálva hatásosan lassíthatja az RA terjedését.

Krémek

Felületi kezeléssel ugyan nem érhető el tartós javulás, ám átmeneti fájdalomcsökkentés igen.

A non-szteroid gyulladáscsökkentő krémekkel mérsékelhető az artritiszes fájdalom. Ám ez a krém csak a bokánál és csuklónál használható, a csípő és a gerinctájék kezelésére csak az orvos engedélyével szabad alkalmazni.

Elektroakupunktúra

Az elektromosság csökkentheti a fájdalmat és az ízületek gyulladtságát.

Az elektroakupuntúra ugyanúgy működik, mint a hagyományos társa. Azzal a kivétellel, hogy az akupunktúrás tűkhöz elektródákat csatlakoztatnak, amin keresztül áramot vezetnek a testbe.

Ezzel a módszerrel nem csak átmeneti fájdalomcsökkentés érhető el, de az ízületek merevsége is orvosolható.

Információ

Ugyan nem gyógyszer, de hasznos lehet, ha informálódik a betegségéről. Minél többet tud meg az RA-ról, annál hatásosabban tud ellene harcolni.

Keresse föl a témával foglalkozó honlapokat, olvassa el a többi beteg hozzászólásait, és nézzen utána a legújabb kezelési módszereknek. Ismerje meg a betegség lefolyását, és azt, hogy mire számíthat a jövőben.

De a legfontosabb, hogy ne adja föl! Folyamatos orvosi kezelés mellet, az artritisszel teljes életet élhet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!