Fájós, dagadt láb

2010. 12. 21.
Szerző: D.K.
Jó hír a szenvedőknek: a nyiroködéma ma már eredményesen kezelhető.
Nem igaz, amit gyakran orvosok szájából is hallani, hogy ezzel a betegséggel sajnos együtt kell élni. Pedig ezt a mondatot gyakran hallják a dagadt lábukkal, karjukkal orvoshoz fordulók. Ugyanis még a háziorvosok, az onkológusok közül is kevesen tudják, hogy a nyiroködéma, amely becslések szerint közel 300 ezer ember életét keseríti meg, eredményesen gyógyítható.

Az elsődleges nyiroködéma akkor keletkezik, ha a nyirokerek nem eléggé fejlettek. Ez leggyakrabban fiatal felnőtt korban derül ki.

A másodlagos nyiroködéma a karokon mellműtétek, a lábon hasműtétek után jelentkezik az operált betegek negyven százalékánál. A nyirokerek ilyenkor nem juttatják vissza a bőr alól összegyűjtött fehérjéket, zsírokat és egyéb anyagcsere-termékeket a vérkeringésbe.

Amennyiben a beteg nem kap megfelelő kezelést ekcéma, gombás megbetegedések lépnek fel - végül pedig kialakulhat az úgynevezett elefántiázis.

A beteg nem tudja felvenni cipőit, megszokott ruháit és a mindennapi élet legegyszerűbb dolgait sem képes elvégezni. A nyiroködéma, a cukorbetegséghez hasonlóan, nem gyógyítható meg teljesen, de tökéletesen rendben tartható, ha a beteg betartja a diétát, tornázik egy kicsit, és beteg testrészeit fáslizza.

Nem mindegy azonban, hogyan. Műtétek után, vagy bármely ismeretlen okból fellépő ilyen problémával beutalót lehet és kell kérni a Szent István Kórház Bőrgyógyászat és Nyiroködéma Szakambulanciájára, ahol több ezer súlyos beteget kezeltek már eredményesen.

A Speciális masszázs, különleges pólyázási technika, gyógytorna, bőr- és elektromos kezelés, kiegészítő gyógyszerezés és gyógyharisnya ugyanis segít, de csak szakorvos irányításával, együttesen alkalmazva lehet eredményes.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!