Mégsem valósak a paleolit táplálkozásban leírtak?

Szerző: MTI
Amerikai kutatók a Neander-völgyi emberek étkezési szokásait vizsgálták.
Főtt növények, zöldségek is voltak a Neander-völgyi ember étrendjében, a Homo sapienshez hasonlóan húst, gabonát és zöldséget főzött tűz fölött – közölték hétfőn amerikai kutatók.

A tanulmány szerzői megkérdőjelezik azt a jelenleg elterjedt elméletet, hogy a Neander-völgyi ember mintegy 30 ezer évvel ezelőtti kihalásához hozzájárult a hústól való túlzott függése.

A kutatók számos növény – köztük egy vad fűfajta, gyökerek, gumók – maradványait találták meg nyomokban az Észak-Európában és Irakban napvilágra került fosszilizálódott Neander-völgyi fogakon lévő lepedékben.

Az elemzett növényi részecskék közül sok olyan fizikai változásokon ment korábban keresztül, mely megfelelt a főzés folyamatának. Mindez „azt sugallja, hogy a Neander-völgyi, a modern emberhez nagyon hasonlóan, uralma alatt tartotta a tüzet" – tették hozzá a közleményben.

Eddig nem találtak olyan bizonyítékot a tudósok, amely arra utalna, hogy a Neander-völgyi ősember növényeket termesztett volna, ám a mostani kutatási eredmények azt jelzik, hogy egyes növényeket előkészített és megfőzött, hogy így ehesse meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!