Sajttal a cukorbetegség ellen!

Szerző: Szimpatika/MTI
A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát.
Az amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte. A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard Közegészségügyi Karának (HSPH) munkatársai nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.

A kutatás során megállapították: akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak.


A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje.

Hazánkban 700 ezer diabéteszes beteget tartanak számon, de a  nem diagnosztizáltak száma ennél jóval magasabb. Pedig a betegség egy egyszerű vérvétellel kiszűrhető lenne – amit számos patikában is elvégeznek.

A betegség 5-10 év alatt képes további súlyos betegségeket okozni, a vakság, a veseelégtelenség, a stroke mind az érrendszer beszűkülésével függnek össze.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!