Az alsó végtagi érszűkület ma már gyógyszeresen is kezelhető

Szerző: Szimpatika
Magyarországon minden második halál oka visszavezethető valamely szív- és érrendszeri megbetegedésre. A betegségcsoport egyik legveszélyesebb és legalattomosabb megnyilvánulása az érszűkület, melynek következtében évente hétezer alsóvégtagi amputációra kerül sor. Ma már azonban a súlyos betegség megfelelő gyógyszeres kezeléssel megelőzhető, illetve karbantartható.

Az érszűkület az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. Minden huszadik felnőttben kialakul, előfordulásának gyakorisága a korral nő, a kialakulás kockázatát a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy magas koleszterinszint tovább növeli.
A perifériás érbetegség elsősorban az alsóvégtag vérellátását rontja, késői felismerése a végtagelvesztéséhez, amputációhoz vezethet. A legújabb kutatások ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a másik veszélyt a gyakran egyidejűleg, tünetek nélkül fennálló koszorúér- és agyi érbetegség jelenti. A statisztikák szerint az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye egy szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, aminek következtében az öt éven belüli halálozás a 30 százalékot is elérheti.

 


Bár az érszűkület jellegzetes tünete a járáskor fellépő lábikra-görcs vagy gyengeség, a beteg ezt nagyon gyakran a korral vagy ízületi panaszokkal magyarázza, és nem fordul orvoshoz. A romló alsóvégtagi keringés típusos tünetei mégis felismerhetők: járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzés, fájdalom, mely rövid idő alatt megszűnik. Súlyosabb esetben a fájdalom már éjszaka, nyugalomban is jelentkezhet, illetve a lábon fekély is kialakulhat.
A perifériás érbetegség megállapítása egyszerű, és a betegnek sem jár kellemetlenséggel: gyakran már az alsóvégtagi erek tapintásával és meghallgatásával megállapítható. A diagnózis alapja egy egyszerű műszeres vizsgálat, az úgynevezett boka/kar index mérése: ha az alsóvégtagban mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.
A kezelés alapja, mint megannyi életmód-betegség esetében, a megfelelő életmód mellett alkalmazott gyógyszeres kezelés. Elsőrendű fontosságú a dohányzás elhagyása, a rendszeres mozgás, a koleszterinszint csökkentése, valamint az érszűkület mellett gyakorta kialakuló magas vérnyomás és cukorbetegség kezelése.
Ha a beteg már fekélyes vagy elhalt végtaggal kerül először szakemberhez, a nemzetközi ajánlás alapján kizárólag a prostanoidok ajánlhatók a gyógyszeres kezelésre. Az erőteljes értágító hatású prostanoid készítményekkel számos esetben elérhető a javulás.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!