Az étrend-kiegészítők veszélyei 1.
2011. 01. 08.
Vitaminkészítményekből és ásványi anyagokból az elmúlt öt és fél évben legálisan több mint 5000 termék került a piacra. Ez a kínálat havonta több mint 170 termékkel bővül. Lássuk először a hivatalos magyar álláspontot.
Az orvosok többsége szerint megfelelő táplálkozás esetén a szervezetnek nincs szüksége kiegészítő vitaminokra. Márpedig, ha nincs rá szüksége, akkor káros a túlzott bevitel. Még a vízben oldódó vitaminok sem ürülnek ki tökéletesen a szervezetből. A túlzott C-vitamin-szedés vesekövet okoz. A zsírban oldódó vitaminokkal még rosszabb a helyzet. Ezek ugyanis felhalmozódnak a szervezetben, és komoly vese-, és májkárosító hatásuk van.
Az étrend-kiegészítők szedése mellet kardoskodók szerint viszont napjainkban az agyonvegyszerezett, mesterségesen növesztett és érlelt táplálék nem tartalmazza a szervezet számára szükséges mennyiségeket. Ahhoz, hogy egy ember a számára szükséges C-vitamin mennyiséget megkapja, napi 2 és fél kiló citromot vagy másfél kiló paprikát kellene elfogyasztania.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint napjainkban kevés tudományos értékű bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az étrend-kiegészítők milyen szerepet töltenek be a betegségek megelőzésében, az egészség megtartásában. Azt azonban tudni lehet, hogy túlzott bevitelük, milyen veszélyeket rejt. A vitaminok, ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjét tudományos kockázatbecsléssel kell megállapítani, amely egyúttal figyelembe veszi az egyes fogyasztói csoportok egyéni érzékenységét is. A legfelső biztonságos szint (UL) az a maximális tápanyagmennyiség, amely a rendszeres napi bevitel esetén sem ártalmas senkire. Az UL kockázatbecsléssel meghatározott, tudományos értékelés alapján megállapított, élettanilag tolerálható érték. Az Európai Unió Tudományos Bizottsága, valamint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal állásfoglalása alapján jelenleg 13 vitaminról, 18 ásványi anyagról áll rendelkezésünkre tudományos állásfoglalás.
Felnőttek számára hivatalosan ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (RDA) a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 sz. előírása alapján
Egészen más értékeket olvashatunk azonban, ha más forrásokat nézünk. A következő részben az Egyesült Államok Orvostudományi Intézete által ajánlott vitamin- és ásványianyag-mennyiségeket közöljük
... folytatjuk
Az étrend-kiegészítők szedése mellet kardoskodók szerint viszont napjainkban az agyonvegyszerezett, mesterségesen növesztett és érlelt táplálék nem tartalmazza a szervezet számára szükséges mennyiségeket. Ahhoz, hogy egy ember a számára szükséges C-vitamin mennyiséget megkapja, napi 2 és fél kiló citromot vagy másfél kiló paprikát kellene elfogyasztania.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint napjainkban kevés tudományos értékű bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az étrend-kiegészítők milyen szerepet töltenek be a betegségek megelőzésében, az egészség megtartásában. Azt azonban tudni lehet, hogy túlzott bevitelük, milyen veszélyeket rejt. A vitaminok, ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjét tudományos kockázatbecsléssel kell megállapítani, amely egyúttal figyelembe veszi az egyes fogyasztói csoportok egyéni érzékenységét is. A legfelső biztonságos szint (UL) az a maximális tápanyagmennyiség, amely a rendszeres napi bevitel esetén sem ártalmas senkire. Az UL kockázatbecsléssel meghatározott, tudományos értékelés alapján megállapított, élettanilag tolerálható érték. Az Európai Unió Tudományos Bizottsága, valamint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal állásfoglalása alapján jelenleg 13 vitaminról, 18 ásványi anyagról áll rendelkezésünkre tudományos állásfoglalás.
Felnőttek számára hivatalosan ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (RDA) a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 sz. előírása alapján
Egészen más értékeket olvashatunk azonban, ha más forrásokat nézünk. A következő részben az Egyesült Államok Orvostudományi Intézete által ajánlott vitamin- és ásványianyag-mennyiségeket közöljük
... folytatjuk
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
- Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük
- Az anyatejes táplálás fontossága
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!