Az aerobik jót tesz az agynak

2011. 02. 05.
Szerző: Szimpatika
Nemcsak a test edződik, de az agyi funkciók is javulnak a zenére végzett, komoly koncentrációt is kívánó edzésektől. Vagyis, jót tesz az aerobik az agynak.
Már egy könnyebb edzés révén növekszik az agy egy bizonyos területe, ezzel pedig a javul az emlékezőképesség – derítették ki tudósok. Az amerikai tanulmány szerint éppen ezért még idős korban sem késő elkezdeni a sportolást, ellenkezőleg: a korral járó feledékenység feltartóztatható a megfelelő edzéssel. Az időseknél zsugorodik a hippokampusz – az előagy egyik része –, amely felelős az emlékezés folyamatáért. A zsugorodás mértéke még egészséges embereknél is évente 1-2 százalék – mutattak rá a kutatók.

A hippokampusz méretének csökkenése a gondolkodási képesség romlásával, valamint a demencia kialakulásának fokozott veszélyével jár. Azt, hogy ez a folyamat elkerülhető, a Pittsburghi Egyetem szakemberei 120 idősödő és idős korú – 55 és 80 év közötti – ember segítségével támasztották alá.
A vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották, az elsőhöz tartozók heti háromszori alkalommal vettek részt aerobik edzésen, a másik tagjai rendszeresen nyújtógyakorlatokat végeztek.
Egy év elteltével az aerobikozó csoport tagjainál két százalékkal nőtt a hippokampusz mérete, a nyújtást végzőké pedig 1,4 százalékkal növekedett. A tudósok igazoltnak tartják, hogy 12 hónapi mozgással a résztvevők egy-két évet nyertek a hippokampusznak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!