A fiatalság titkos receptje

2011. 02. 06.
Szerző: Szimpatika
Azt mindenki tudja, hogy a folyamatos testedzéstől egészségesebbek és erősebbek leszünk. Azt azonban talán kevesebben gondolják, hogy a megfelelő gyakorlatok segítenek a fiatalság megőrzésében is.
Ahhoz, hogy ne csak izmosabbak legyünk, de fiatalosak tudjunk maradni, nem az a kérdés, hogy szükségünk van-e rendszeres testmozgásra, hanem hogy a testedzés milyen gyakorlatokból tevődjön össze. Ezt pedig, csak egyénre szabottan lehet megmondani. A leggyakoribb egészségügyi panaszok mozgásszervi eredetűek. Az izületi panaszokat elsősorban a rugalmasság fokozásával és az asszimetrikusan túlterhelt, illetve kevéssé terhelt izmok egyensúlyának helyreállításával lehet megszüntetni. Az erre szolgáló gyakorlatokat a jóga illetve a mostanság egyre divatosabb body art, más néven power jóga edzéseken lehet kipróbálni.

A kardiovaszkuláris gyakorlatok segítenek megelőzni a szív- érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulását. A közepes intenzitású aerob gyakorlatok erősítik az immunrendszert, segítik szervezetünket a rák megelőzésében, fokozzák az ízületi porcok szilárdságát, és javítják a tüdő kapacitást. A keringési és légzőrendszert serkentő mozgásformák az agyalapi mirigyre hatva növelik az endorfinhormon termelését, amely egy fontos anti-depresszáns. Az intenzív kardió-respirációs tréning hatására az agy vérellátása akár 25 százalékkal is növekedhet, ami javítja a koncentrációs készséget és a rövid távú memóriát. Az izomerő növelő gyakorlatok célja pedig az izmok erősségének, anyagcseréjének fokozásán túl a növekedési hormontermelés fokozása. Ez a hormon a fiatalság egyik legfontosabb őrzője. A helyesen összeállított gyakorlatok tehát segítenek legyőzni az időt. Nem véletlen, hogy azok a hölgyek, akik akár egy évtizedet is letagadhatnak a korukból, valamennyien komoly gondot fordítanak a helyesen összeállított testmozgásra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!