Hitek és tévhitek az immunrendszerről

Szerző: Szimpatika
Szervezetünket folyamatosan érik támadások. Ahhoz, hogy testünk kellő hatékonysággal felvegye a harcot az idegen betolakodók – baktériumok, vírusok – ellen, harcra kész hadsereggel kell rendelkeznie. Ezt a védekező feladatot az immunrendszer látja el.
– Az immunrendszer védelme a kulcsa az egészségünknek. Akinek az immunrendszere egészséges, nem lesz beteg – mondja  Dr. Bakanek György orvos, életmód-szaktanácsadó. Sajnos, már egy ártalmatlannak tűnő tüsszentés alkalmával például influenzavírus juthat a tüdőnkbe. Ilyenkor jelennek meg a betegség tünetei: lázasak vagyunk, fájdalmas nyirokcsomó-duzzanatot érzünk. Az emberek életmódja sajnos nem olyan, hogy az immunrendszert támogatná. A sok fölösleges finomított szénhidrát, a mozgásszegény életmód, a rossz minőségű alkohol, a cigaretta, ez mind a maga szabadgyök-képző hatásával gyengíti az immunrendszert.

Kórokozók támadása esetén a szervezet velük szembeszállni tudó katonákat, azaz limfocitákat képez ki. Mivel az immunrendszer akár egy milliárd kórokozót is megjegyez, az egyszer legyőzött kórokozó ellen kiképzett katonaság egész életen át tartó védelmet biztosít. Míg a velünk született immunitás öröklötten és állandó jelleggel van jelen, addig a szerzett immunrendszer elemei naponta újratermelődnek.
Az immunrendszernek van egy olyan képessége, hogy meg tudja különböztetni a szervezet saját anyagait az idegentől, tévedés azonban azt gondolni, hogy ez mindig működik. Bizonyos esetekben kudarcot vall. Születhet ugyanis olyan immunválasz, amely akár a szívizmot is megbetegítheti, idegennek tekintve azt.
A mai viszonyok mellett szükség van az immunrendszer folyamatos, egész évi támogatására, jó minőségű étrendkiegészítőkkel. Lehetőleg olyan komplex készítményekkel, amelyekben természetes anyagok vannak. Ilyen például a bíborkasvirág-kivonat, a rózsagyökér, a jó C-vitamin tartalom és az igazi jó étrendkiegészítők azok, amelyek komplexen hatnak az immunrendszerre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!