Gerincvédelem – holisztikus szemlélettel

2011. 03. 04.
Szerző: Szimpatika
A holisztikus szemléletnek az ortopédiában is jelentősége van, hiszen a mozgásszervi problémákat sosem szabad elszigetelten vizsgálni. Ezek a szervek egységes rendszert alkotnak, amelyeket ennek szellemében kell kezelni. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa az összefüggésekről beszélt.
- Amikor egy beteg ortopédushoz fordul, fontos, hogy az egész testet átnézzük, ezért célszerű a páciensnek levetkőznie. Sokan tartanak ettől, de az esetek nagy többségében valóban szükséges, ugyanis csak így lehet az egymással összefüggő szervrendszereket vizsgálni – magyarázza dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical szakorvosa.

- Tény, hogy a gerinc viseli a legnagyobb terhelést, ezért ez a legsérülékenyebb terület is. A deréktáji- és a nyaki fájdalmakkal szinte mindenki találkozik élete során. Mivel erre a rendszerre épül rá az összes végtag, ha valakinek a vállában, a karjában, a lábában van probléma, sőt, akár a mellkasában, hasában érez fájdalmat, a gerincet is vizsgálni kell, nem onnan ered-e a baj.

Az alapos kivizsgálásra sokan már azzal a meggyőződéssel érkeznek, hogy pontosan tudják, mi a bajuk. Az öndiagnózis azonban jelentős károkat okozhat, ahogyan a részismeretek alapján felállított betegség-meghatározás, esetleg az ismerős által ajánlott módszerek, gyógyszerek alkalmazása is. Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet személyre szabott és hatásos kezelést.

Két nagy időbeli blokk van az ember életében: a munka és a pihenés – ezekre érdemes koncentrálni a gerinc védelme szempontjából is.

Munkában

Aki állómunkát végez, nagyon fontos, hogy megfelelő cipőt viseljen. Előírásszerű hordás mellett ideális élettani mozgást biztosítanak a térben instabil, terápiás lábbelik, amelyeknél nagyon fontos a minőség. A fő kritérium, hogy a talp ne laposodjon el a test súlyától. Ha sokat kell állnunk, praktikus, ha váltogatva helyezzük a lábainkra a súlyt, ez ellazítja a deréktáji gerincet. Akár állva, akár ülve végezzük a feladatainkat, óránként be kellene iktatnunk egy kis felállást, sétát, nyújtózást a munkahelyünkön. Az íróasztal előtt hasonló jelentőségű lenne a monitor megfelelő elhelyezése és az optimális ülés. Ebből a szempontból jó tudni, hogy a térdeplő széknek csak az eredeti fajtáját tekinthetjük hasznosnak, amely rugalmas és több pozícióba állítható. A merev típusok nem mondhatóak egészségesnek, az ortopéd orvos megfigyelése szerint kimondottan gyakran okoznak térdízületi panaszt. Ha labdán ülünk, a megfelelő méret kiválasztására kell figyelni: derékszögben kell lennie a csípőnek és a térdnek is. Ideális ülést biztosít az úgynevezett aktív ékpárna, amely előrefelé egy kissé lejt, így automatikusan élettani helyzetbe hozza a deréktáji gerincet, valamint instabilitása lévén lazítja és erősíti a mély hátizomzatot. Egyik eszközt sem szabad folyamatosan alkalmazni, lassanként kell hozzászoktatni a szervezetet.

Alvás közben

Meg kell találnunk a megfelelő testhelyzetet, amely ortopédiai szempontból leginkább az oldalt fekvés felhúzott lábakkal magzatpózban, és esetleg a hanyattfekvés, ám a hason fekvés nem előnyös a nyaki gerincnek, amely amúgy is túl van terhelve. A párnák közül hasznos lehet az anatómiai párna, a hengerpárna, a búzapelyvával töltött párna, illetve ezek váltogatása. Kellő idejű megszokás után mindhárom típus biztosítja a nyak megfelelő tartását és a pihentető alvást. A matracokat lehetőleg tesztelés után érdemes megvenni, fő szempontként a fontos nyomási területek, a váll és a fenékrész kellő alátámasztását figyelembe véve. Ezeket minimum 10 évente cserélni kell lehetőleg jobb minőségűekre, a nagyon olcsó termékek nem feltétlenül használnak az egészségnek. A gerinc időskori egészségét mindenképpen hosszú évtizedek befektetésének kell tekintenünk.

Bővebben: www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!