Örökölhető-e az életkor?

2011. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
Minden faj meghatározott adottsága az, hogy milyen hosszú életre képes. Ez az embernél jelenleg körülbelül 120 év. Minden ember, aki előbb hal meg, korán hal meg. Van tehát az életkor tekintetében az emberi fajra jellemző genetikai adottság, s van ezen belül az egyénekre jellemző, saját öröklött génkészlete által programozott várható élettartam.
Francis Galton, Darwin unokaöccse volt az első, aki rájött arra, hogy a szülők átlagéletkorához hozzá kell adni generációnként három évet, s nagyjából ez lesz az egyén várható életkora. Ha tehát valakinek az édesanyja hetvenhét, édesapja, hetvenhárom évig élt, akkor az ő várható életkora hetvenöt, plusz három, vagyis hetvennyolc év.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egészségi állapotunkért és élethosszunkért nem tehetünk semmit, hiszen örököljük. Tehetünk érte és ellene is.

Abban az esetben, ha valaki minden lehetséges módon naponta gyilkolja saját magát azzal, hogy dohányzik, iszik, egészségtelenül étkezik, vagy egészségre ártalmas munkát végez, keveset pihen és keveset mozog, előbb fog meghalni. Ha szülei tették ugyanezt, de ő nem, akkor viszont nem csupán három évvel fog tovább élni, hanem sokkal többel.

Ha szüleink olyan betegégben haltak meg, melyek később gyógyíthatóakká váltak, esélyünk a hosszabb életre javul. Tudnunk kell azonban, hogy abban az esetben, ha szüleink, nagyszüleink valamilyen betegségben haltak meg, sajnos nekünk is esélyünk van erre. Vagyis az életkor is örökölhető és a betegségekre való hajlam is az. Ezért úgy kell élnünk, hogy elkerüljük a kockázati tényezőket, melyek egy-egy betegség előfordulását növelik. Ha szüleink például szívinfarktusban hunytak el, kiemelten kell vigyáznunk koleszterintszintünkre. De általánosságban is, mindazt, amit a táplálkozásról, a mozgásról, a káros szenvedélyekről, a stresszről, a környezeti ártalmakról tudunk, része kell legyen életünknek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!