Mennyi vitaminra van szükségem?
2011. 03. 11.
Ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, hogy nekünk, egyénileg, milyen vitaminokra van szükségünk, tudnunk kell, hogy melyik vitamin mire jó. Lássuk hát, éppen csak futólag...
Vízben oldódó vitaminok:
B1: A szénhidrátok és az alkohol lebontásához kellenek. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a B1 szükségletet.
B2: A zsírok és fehérjék lebontásához szükséges. Fontos szerepe van a szervezet méregtelenítésében.
B6: A fehérje-anyagcserét elősegítő vitamin.
B12: A vörösvérsejtek felépítéséhez nélkülözhetetlen. A vegetáriánus étrendben nincsen B12, ezért a csak növényeket fogyasztók között gyakori a vérszegénység.
C: A legsokoldalúbb vitamin. Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, elősegíti a vas felszívódását, bizonyos hormonok szintézisét. A stressz, a dohányzás, a fogamzásgátlók szedése, a lázas állapotok növelik a szervezet C-vitamin szükségletét.
Vízben oldódik ezeken kívül a biotin, pantotensav, folsav és niacin is.
Zsírban oldódó vitaminok:
A: Szükséges a bőr és nyálkahártya felépítéséhez, a jó látáshoz, a növekedéshez. Elővitaminja a karotin, amelyből a szervezet képes önmaga előállítani.
D: Elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását, így segíti a csontképződést. A bőrben felhalmozódó elővitaminja napfény hatására alakul át D -vitaminná.
E: Antioxidáns hatásuk révén védik a sejteket a káros hatásoktól.
K: A szervezet bélbaktériumai állítják elő, és a véralvadásért felelős.
Megfelelő táplálkozás esetén a legtöbb vitamint, legalábbis nyáron, megszerezhetjük az élelmiszerekből.
A és D-vitamint tartalmaznak: a tojássárgája, a sárgarépa, a máj, a tengeri halak, a tejtermékek.
A B-vitaminok megtalálhatók: a májban, vesében, élesztőben, barna kenyérben és a hüvelyesekben
C-vitaminban rendkívül gazdag: a zöldpaprika, paradicsom, savanyú káposzta, a citrusfélék.
D-vitamin legjobb forrása a máj, a csukamáj olaj, a tojás, a tej és tejtermékek, valamint a napfény.
E-vitamin található a növényi olajokban, az olajos magvakban, a gabonacsírákban.
K-vitamin található a káposztában, brokkoliban, spenótban, fejes salátában és a májban.
És akkor most lássuk, hogy mire van szükségünk?
Sportolóknak: B-vitaminokra.
Fogyókúrázóknak: B2- és B6- és C-vitamin fokozott bevitelére.
Menstruációs ciklusban növelni kell a szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztását. /Ezért növekszik meg az étvágy menses előtt./
A fogamzásgátló tablettát szedőknek B6-, C- és E-vitamin-tartalmú élelmiszereket /zöldségeket, olajos magvakat/ kell nagyobb mennyiségben fogyasztaniuk.
Állapotos asszonyoknak: B6-vitaminból 1,8 helyett 2,6 mg-ot, folsavból 3oo helyett 6oo g-ot, vasból 15 helyett 2o mg-ot kell fogyasztaniuk.
Dohányosoknak legalább 40 mg-al több C-vitamint /egy narancs/ kell naponta magukhoz venni.
Az állandó stresszt magnézium és C-vitamin, tehát a sok gyümölcs és az ásványvíz segít legyőzni. Valamint a magos kenyér és a burgonya B1-vitamin-tartalma.
Idősebb korban csökken a szervezet energiaigénye, azonban növekszik a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin-szükséglet, ezért a változó korban lévő nőknek ajánlatos a korábbinál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.
B1: A szénhidrátok és az alkohol lebontásához kellenek. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a B1 szükségletet.
B2: A zsírok és fehérjék lebontásához szükséges. Fontos szerepe van a szervezet méregtelenítésében.
B6: A fehérje-anyagcserét elősegítő vitamin.
B12: A vörösvérsejtek felépítéséhez nélkülözhetetlen. A vegetáriánus étrendben nincsen B12, ezért a csak növényeket fogyasztók között gyakori a vérszegénység.
C: A legsokoldalúbb vitamin. Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, elősegíti a vas felszívódását, bizonyos hormonok szintézisét. A stressz, a dohányzás, a fogamzásgátlók szedése, a lázas állapotok növelik a szervezet C-vitamin szükségletét.
Vízben oldódik ezeken kívül a biotin, pantotensav, folsav és niacin is.
Zsírban oldódó vitaminok:
A: Szükséges a bőr és nyálkahártya felépítéséhez, a jó látáshoz, a növekedéshez. Elővitaminja a karotin, amelyből a szervezet képes önmaga előállítani.
D: Elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását, így segíti a csontképződést. A bőrben felhalmozódó elővitaminja napfény hatására alakul át D -vitaminná.
E: Antioxidáns hatásuk révén védik a sejteket a káros hatásoktól.
K: A szervezet bélbaktériumai állítják elő, és a véralvadásért felelős.
Megfelelő táplálkozás esetén a legtöbb vitamint, legalábbis nyáron, megszerezhetjük az élelmiszerekből.
A és D-vitamint tartalmaznak: a tojássárgája, a sárgarépa, a máj, a tengeri halak, a tejtermékek.
A B-vitaminok megtalálhatók: a májban, vesében, élesztőben, barna kenyérben és a hüvelyesekben
C-vitaminban rendkívül gazdag: a zöldpaprika, paradicsom, savanyú káposzta, a citrusfélék.
D-vitamin legjobb forrása a máj, a csukamáj olaj, a tojás, a tej és tejtermékek, valamint a napfény.
E-vitamin található a növényi olajokban, az olajos magvakban, a gabonacsírákban.
K-vitamin található a káposztában, brokkoliban, spenótban, fejes salátában és a májban.
És akkor most lássuk, hogy mire van szükségünk?
Sportolóknak: B-vitaminokra.
Fogyókúrázóknak: B2- és B6- és C-vitamin fokozott bevitelére.
Menstruációs ciklusban növelni kell a szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztását. /Ezért növekszik meg az étvágy menses előtt./
A fogamzásgátló tablettát szedőknek B6-, C- és E-vitamin-tartalmú élelmiszereket /zöldségeket, olajos magvakat/ kell nagyobb mennyiségben fogyasztaniuk.
Állapotos asszonyoknak: B6-vitaminból 1,8 helyett 2,6 mg-ot, folsavból 3oo helyett 6oo g-ot, vasból 15 helyett 2o mg-ot kell fogyasztaniuk.
Dohányosoknak legalább 40 mg-al több C-vitamint /egy narancs/ kell naponta magukhoz venni.
Az állandó stresszt magnézium és C-vitamin, tehát a sok gyümölcs és az ásványvíz segít legyőzni. Valamint a magos kenyér és a burgonya B1-vitamin-tartalma.
Idősebb korban csökken a szervezet energiaigénye, azonban növekszik a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin-szükséglet, ezért a változó korban lévő nőknek ajánlatos a korábbinál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!