Karcsúsító hormonok

Szerző: Szimpatika
Kőkemény diéta, önsanyargató koplalás, megszállott kalóriaszámlálgatás helyett figyelj inkább oda a tested jelzéseire. Fogyókúrázz, sportolj úgy, ahogy a hormonjaid diktálják!
A  szerotonin (amelyet boldogsághormonnak is neveznek) hatására  nyugodtak és kiegyensúlyozottak leszünk. A dopamin ellentétes hatású: erőssé és energikussá válunk tőle. Akkor érezzük jól magunkat a bőrünkben, ha ez a két hormon elegendő mennyiségben van jelen a szervezetünkben. Az egyensúly azonban könnyen felborul például egy szigorú diéta következtében. Ilyenkor törnek az emberre falásrohamok, ilyenkor érzi úgy, hogy ölni tudna egy tábla csokoládéért vagy egy nagy adag sült krumpliért. Hogyan kerüld el a fogyókúra során fellépő (és a diétát rendszerint tönkretevő) farkaséhséget? Először is töltsd ki az alábbi tesztet, amelyből kiderül, a szerotonin vagy a dopamin van-e túlsúlyban a szervezetedben, és ennek alapján milyen számodra az ideális diéta.

Teszt:

1)    Ha gondjaid vannak...

A. igyekszel a lehető leghamarabb megoldani őket.

B. szükséged van néhány napra, amíg alaposan megfontolod, mit tegyél.

2. A Városligetben...

A) a Vidám Park a kedvenced, imádja a hullámvasutat és a vadul pörgő játékokat.

B) szívesebben sétálgatsz a park árnyas fái alatt.

3. Ha napközben rám tör a farkaséhség...

A) beszaladok egy gyorsétterembe.

B) veszek valami finom édességet.

4. Reggelire...

A) szendvicset készítek vagy rántottát.

B) péksüteményt eszem lekvárral vagy mézzel.

5. A szabadságomat legszívesebben...

A) utazással, városnézéssel töltöm.

B) a strandon napozással töltöm.

6. Akkor érzem a magam a legjobban...

A) ha nagy társasággal megyek szórakozni.

B) ha beülök egy csendes kávézóba csevegni a barátnőmmel.

Értékelés

Többször jelöltem meg az A választ, mint a B-t :

szervezetedben a dopamin dominál. gyakran vagy nyugtalan mindig valamit tenned kell, valahová menned kell, valamit mozognod kell. Szereted a kiadós étkezéseket, a nehéz húsokat, a sajtot, a tojást. Akkor lesz sikeres a fogyókúrád, ha erőteljesen cssökkented a zsiraddék bevitelt. Csak sovány húsokat, sajtokat és teljes kiőrlésű gabonatermékeket eszel.

Többször jelöltem meg a B-t, mint az A-t:

szervezetedben a szerotonin dominál. gyakran vagy fáradt. sokszor érzed úgy mozdulni sincs erőd. Túl sok szénhidrátot fogyasztasz, elsősorban édességeket. Ezek hatására erősen megnő a vércukorszint, lelassul az anyagcsere, csökken a zsírégetés: ez az oka annak, hogy akármennyit aludj is, nem tudod rendesen kipihenni magad. Ennek véget kell vetni. A jelszó: fehérje, fehérje.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!