Online urológus

2011. 03. 20.
Szerző: Zimre zsuzsa
|
Az online rendelések hasznáról, hátulütőiről, és a magyar férfiakat érintő problémákról kérdeztük Dr. Kulcsár Dánielt, a soproni Erzsébet Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosát.
Hogyan jött az online urológiai rendelés ötlete?

Egy régi hagyományokkal rendelkező magyar gyógyszergyár képviselője keresett meg, hogy lenne-e kedvem részt venni egy online urológiai rendelésben, amit a „Férfi Egészségőr Egyesület" szervez. Örömmel tettem eleget a kérésnek, hiszen tudom, hogy a beteg emberek sokszor szívesebben veszik igénybe az online rendelési formát, mivel a problémák sokszor intim jellegűek, és a személyes találkozást nem szívesen vállalják.

Mennyire működik az online rendelés?

Közel egy éve végzem ezt a rendelési formát, és megállapítható, hogy egyre többen választják az anonimitást. Tudomásom szerint az országból több urológus kollégám is végez hasonló rendelést, így biztosítva van, hogy a délutáni időszak majdnem minden órájában este 10 óráig elérhető legyen egy szakorvos, aki a kérdésekre válaszol. Nem hordoz magában veszélyeket az anonimitás? Az anonimitás előnyt jelent, hiszen sokan olyan kérdést vagy problémát vetnek fel, ami személyes jellegénél, valamint intimitásánál fogva diszkréciót igényel. Ugyanakkor abban az esetben, ha olyan súlyos egészségügyi problémával találkozom, ami gyors segítséget, vizsgálatot és beavatkozást igényel, mindig figyelmeztetem a kérdésfeltevőt, hogy mielőbb forduljon személyesen szakorvoshoz.

Mennyiben váltja ki az online rendelés a személyeset?

Egyértelműen kijelenthető, hogy az online rendelés nem helyettesítheti a hagyományos rendelési formát, hiszen a gyógyító tevékenység legfontosabb része a vizsgálat, ami csak a személyes megjelenés esetén lehetséges.

Milyen kérdésekre kaphatnak választ a betegek?

Az esetek nagyobb részében urológiai problémákkal fordulnak hozzám a levélírók, vizelési rendellenességet, hasi, deréktáji fájdalmakat panaszolva. Emellett szülők érdeklődnek kisgyermekük esetleges fejlődési rendellenességéről, valamint a kérdések jó része szól a szexuális élet zavarairól.


Mekkora problémát jelent ma az impotencia a magyar férfiak körében?

Azok a férfiak, akik szexuális problémával fordulnak hozzám, csak egy töredékét jelentik mindazoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek. Ennek oka az, hogy a középkorú, idősebb generáció még meglehetősen prűd társadalmi viszonyok között szocializálódott. Ezért is fontos, hogy online formában, anonim módon tehessék fel kérdéseiket. A fiatal generáció is gyakran tesz fel kérdéseket a szexuális élettel kapcsolatosan. Ebben a korosztályban jellemző, hogy az egyik legnagyobb gondot a szexuális teljesítőképesség fokozása jelenti, ugyanis sokan szeretnének olyan képességekre szert tenni, amik csak a bulvármédia és az internet világában léteznek, a való életben pedig megvalósíthatatlanok. Természetesen fiatalok körében is találkozunk valós szexuális problémákkal, de ezek hátterében az esetek döntő többségében nem szervi megbetegedések, hanem lelki okok állnak.

Mik a leggyakoribb férfibetegségek?

Ha meg kell határozni, hogy mi a magyar férfiak leggyakoribb betegsége, akkor azt kell mondanom, hogy az idősebb korosztályban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a fiatalabb generációnál pedig az alsó húgyúti gyulladásos megbetegedések. Ezeknek a tünetei sokszor hasonlóak: gyakori nappali és éjszakai vizelések, a vizeletsugár gyengülése, alhasi fájdalmak, fájdalmas vizeletürítés. A parancsoló vizelési ingerek sokszor akár vizelettartási képtelenségig fokozódhatnak, tehát elmondhatjuk, hogy létezik férfi inkontinencia is. Természetesen húgyúti köves megbetegedések, fejlődési rendellenességek is foglalkoztatják a kérdésfeltevőket. Meg kell említeni, hogy a legsúlyosabb urogenitális megbetegedések, a daganatos kórképek is számos esetben kérdések tárgyát képezik.

Milyen szűrővizsgálatok léteznek a férfiakat sújtó betegségek kiszűrésére?

Ha daganatokról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a szűrővizsgálatok fontosságáról. Fiatal fiúk, férfiak számára a legfontosabb a külső nemi szervek önvizsgálata, melyre egészen kis korban kell megtanítani a gyerekeket. Ez nemcsak esetleges daganatok kiszűrését teszi lehetővé, hanem ritka fejlődési rendellenességekre is fény derülhet, mint például a rejtettheréjűség, a fitymaszűkület vagy a here visszértágulata. Az idősebb férfiak számára a prosztatarák-szűrés a leglényegesebb. Lehetőség van laborvizsgálattal a PSA érték vérből történő meghatározására, tapintási vizsgálattal a prosztata megítélésére, és szükség esetén ultrahangvizsgálatra is sor kerülhet. 50 év felett célszerű évente prosztatarák-szűrést végezni, viszont akinek családjában urogenitális daganat már előfordult, ezen vizsgálatok akár gyakrabban is elvégezhetők. Megragadom az alkalmat, hogy itt is fölhívjam a figyelmet korra és nemre való tekintet nélkül a véres vizeletürítés jelentőségére. Ez a tünet számtalan húgyúti daganat első jele lehet, aminek a korai felismerése megfelelő vizsgálatokkal elvégezhető.

Mennyire tájékozottak a magyar fiatalok a szexuális úton terjedő betegségeket illetően?

Külön témaként kezelendő a feltett kérdések körében a szexuális úton terjedő betegségek, mert ez a probléma több társszakmát is érint. Az urológust általában csak az egyik fél – a férfi – keresi fel, emiatt szoros együttműködés szükséges a nőgyógyász szakorvossal, a bőr- és nemi betegségek szakorvosával, valamint a háziorvossal. A feltett kérdések során tapasztalom, hogy ezen a területen is nagy az ismeretek hiánya, elsősorban a fiatalok körében. Ennek oka az elmúlt évek évtizedek oktatáspolitikájában keresendő. Az online rendelés némi lehetőséget ad arra is, hogy ezeket a hiányosságokat a válaszadások során valamilyen mértékig pótoljuk.

Hozzászólások

Béla a harmadikról

2011. 05. 02. 06:23
Örültem volna, ha egy linket adnak az online "rendelésről"... Az első szerelmem a városunkban urológusként melózik, nagyon berzenkednék 62 évesen újra mutogatni neki a családi ékszereimet.

Béla a harmadikról

2011. 05. 02. 06:27
Közben találtam:
www.ferfiegeszsegor.hu/?szakerto=1
www.vizeletkontroll.hu/
... és még biztos van egy csomó

1966

2013. 08. 28. 13:02
Javaslom a magyar wikipédia gyakoribb olvasgatását.

Apóka

2015. 02. 14. 12:55
Tisztelt Doktor Úr!
Az internetnek köszönhetően vénségemre tudtam csak meg, hogy a prosztata közvetlen ingerlésével orgazmust is el lehet érni, akár a pénisz ingerlése nélkül. Nekem ez soha nem sikerült, de volt időszak, amikor el tudtam jutni orgazmus-közeli állapotba. Az anális masszázst egy arra alkalmas eszközzel végzem, és megkedveltem. Gyakran alkalmazom maszturbálás közben is. Hangsúlyozom: továbbra is punci-rajongó vagyok, aktív párkapcsolatban élek; szexuális preferenciám semmit se módosult! Hosszantartó éjszakai merevedéseim vannak még ma is annak ellenére, hogy 70-hez közeledek. Utóbb azonban azt tapasztalom, hogy a prosztatamasszázs alkalmával nem ürül szinte semennyi ,,nedű", holott néhány évvel ezelőtt még egészen jelentős mennyiség távozott. Tapasztalom továbbá, hogy az ejakulátum mennyisége csökken, és egy hét múltával se lesz több, hiába tartóztatom magam. Továbbá: a prosztata ingerlése se jár már olyan kéjérzéssel, mint annak előtte. A prosztatám egyébként átlagosnál kisebb méretű, keményebb állagú, de sima. Az urológus szerint nem tapasztalható kórós elváltozás, a PSA értékek is jók, vizelési problémáim sincsenek, nem is voltak soha. El kell mondanom még, hogy a heréimet is rendszeresen masszírozom, ujjal is ütögetem, mert ez által állítólag fokozza a spermaképződés és emelkedik a tesztoszteronszint is. Szeretném tudni az ORVOS véleményét, hogy a prosztata- és a heremasszázsnak vannak-e káros hatásai, mert az urológián nemigen van lehetőség ilyen kérdésekre választ kapni. Úgy vettem észre, a ,,szakorvosok" a szakmai-tudásukkal évekkel, ha nem évtizedekkel vannak elmaradva. Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel és üdvözlettel: Apóka

Dihidro

2015. 02. 16. 00:09
Apókának üzenem!
A magas tesztoszterin szintnek ebben a korban veszélyei is vannak, én nem mindenáron törekednék arra!
(Lásd: dihidrotesztoszteron!!!!)

tóth lászló

2015. 04. 12. 10:01
Tisztelt Cím Doktor úr ! cystoscopia


kórlapomon bulbáris szakaszon 1-2 mm szűkület ? tágítás ? műtét ? melyik jobb -4-mm es műanyag katéter simán bevezethető.

Köszönettel tóth lászló

zsolt

2015. 08. 20. 20:44
Tisztelt doktor úr az alábbi problémámra szeretnék megoldást találni.
A betegségem első tünetei 2015.07.10 én jelentkeztek gyakori vizelési ingerrel, ami fokozatosan erősödött és gyakoribb lett 2 nap után már 5 percenként mentem vizelni, de sokszor csak pár csepp jött, de az inger nem csökkent annak ellenére, hogy a húgyhólyagban már nem volt semmi. A vizelet színe mennyisége normális volt és nem csípett nem fájt semmi láz nem volt. Házi orvoshoz fordultam, aki szakrendelőbe utalt a szakrendelésen az alábbiakat diagnosztizálták.
2015.07.14
UH: Hólyagban min.vízelet. prosztata 10 köbcm. Homogén szerkezetű. Mko. Ép here mellék here. Mko. ép szerkezetű vese. Prosztata: kicsi, inkább izom tapintatú.
Massage utáni vizelet:G.:+++.
Rp.:Aktil duo 875.III.
2015.07.28.
Vizelet :G.:+.
Rp Aktil duo 875 mg.I
Diagnózis N4100
2015.08.06
Vizelet üledék vizsgálat lett az eredmény Aerob tenyésztés baktérium nem tenyészett.
Mikroszkópos vizelet üledék FVS negatív.
Az urológus gyógyultnak nyilvánított, de a vizelési inger továbbra is fenn áll és megkeseríti, az életem nem tudok így dolgozni és itthonról még a boltba elmenni is nagy kihívás ezt jeleztem is azt tanácsolta szedjek prostamol unot attól elmúlik majd.
A mai napig nem változott semmi szedek most több vény nélkül kapható prosztata gyógyszert, de ezek hatásosságát nem tapasztalom, állapotom nem változik gyulladás csökkentővel is próbálkoztam hátha a valami gyulladás okozza a problémát.

zoltán

2016. 11. 24. 00:51
jonapot 32 éves férfi vagyok életemben soha nem volt ijen problémám kiütések jőtek ki a combom kőzt és nem mulik már lassan egy honapja tart aumentines kenőcsel is kentem már duzanatok jőnek ki még az alhasamon is

Erzsébet

2017. 05. 12. 17:48
Aki a műanyag katéterre allergiás, kérheti illetve megoldható szilikonos katéterrel az infúzió badása?

Éva

2017. 05. 15. 09:04
Tisztelt Doktor úr!
Allergiás vagyok a beadott epirubicin accord inzulinra.Erre csak a kezelések során jöttem rá.Nem tudom tartani egy órán át,csak kb.20-25 percig.Az utána lévő napokon 2-3 perces vizelési ingerem van.Mit lehetne helyette kérni?Köszönettel:Éva

Szóljon hozzá!

Júliusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
SARAH WILLIAMS
2017. 07. 20. 14:54
Sky World hitel cég, adunk kölcsönök kamatlába 0f 3%.   Jó nap, uram / ma vagyok. Magánvállalkozás vagyunk és alacsony kamatozású ...

A csalántea hatása az egészségre

Tibetben sok más hasznos, természet adta lehetőség között a csalánt is kiemelt gyógyhatású növényként emlegetik. Leveleit kiszárítva ...
Dr. Kovács Tibor
2017. 07. 20. 13:36
Az biztos, hogy nem árt csalánt fogyasztani, hisz elképesztő mennyi mindenre hatásos. A gyógynövények királya! Nagyon pontos a cikk, és ...

A bűncselekményeket jobb megelőzni, mint utánuk helyszínelni.

Dr. Garamvölgyi Lászlóval, az ismert rendőrségi szakértővel készített, májusi lapszámunkban megjelent interjú már online is olvasható.
Toth L
2017. 06. 29. 14:49
Sikerült volna fényt deríteni egy rejtélyre? József Attila 4 búcsúlevelet hagyott hátra a halála reggelén.

Palya Bea: Csak azt szabad csinálni, ami igaz és őszinte

Hogyan segít a félelmek legyőzésében a zene? Mit jelent egy népdal egy kamasznak? Miért fontos mozgásban tartani az életünket? Ezekeről, ...
Gyönös Károly
2017. 06. 26. 14:49
Nagyon birom a Palya Beát. Igazi nagy sztárnak fogja magát kinőni.

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
Lajos 62,5
2017. 06. 24. 13:22
Lehet, hogy nagy találmány ezt megítélni nem tudom. Az egészségügyi kormányzat ha használ, megtérül miért nem támogatja? Talán mégsem ...

A nyugalom és az egyenletes súlycsökkenés szere

Keleten évszázadokig a zöld teát használták nyugtató, testsúlyszabályozó és gyógyhatása miatt, ugyanis levelében megtalálható egy ...
Jenei Istvánné
2017. 06. 14. 20:00
Kipróbáltam az L-theanint, nagyon jó hatású az alvásomra.

Mikor és hogyan érdemes inhalálni?

Ismét itt a tél, a gyakori alsó és felső légúti megbetegedések időszaka. Szakértőnk, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermek- és felnőtt ...
Sövegjártó Gábor
2017. 06. 10. 18:46
az inhalátort természetesen lehet használni a copd re söt ajánlatos én berudál cseppet használok és általába segit

Gyakran elsírod magad? Megmondjuk, miért.

Életünk része a sírás és a nevetés. Az emberek között vannak sírósabbak, vannak nevetősebbek, így hát alighanem egyéniség kérdése ...
balicsaba
2017. 06. 05. 06:48
Balicsaba vagyok szegedröl,van egy kis problémám amivel önökhöz fordulok, van amikor birom egy pár napig rendesen, van amikor esténként rám ...

Eper – a tavasz kincse

A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is ...
Manka
2017. 05. 23. 10:39
Remélem nem tette tönkre a termést az időjárás.. "szedd magad" földön szoktunk pár kilót szedni, lekvárnak, dzsemnek. Ha vacak a termés, ...

Felfázás vagy valami egészen más?

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus ...
Mr. T.
2017. 05. 22. 21:35
Tőzegáfonya kapszula. Páromnak bejött régóta rendszeresen alkalmazza, amikor kell. Elvileg nem engedi a hólyag és a húgycső falán ...