Sokszor negatív vagy? Megmondjuk, miért!

2011. 03. 30.
Szerző: Szimpatika
Kutatók szerint a szervezetünkben fellelhető neuropeptid Y nevű molekula szintje a felelős azért, hogy félig üresnek vagy félig telinek látjuk-e azt a bizonyos poharat. Vagyis optimisták vagy pesszimisták vagyunk-e.
Minél kevesebb van valaki szervezetében ebből az anyagból, annál valószínűbb, hogy borúlátóan szemléli a világot, nehezebben birkózik meg a stresszes helyzetekkel, sőt a depresszióra is hajlamosabbá válik. A Michigani Egyetem kutatói szerint a molekula szintje a szervezetünkben genetikailag meghatározott, és ennek ismerete segíthet megelőzni vagy időben felfedezni egyes pszichiátriai betegségeket.

A vizsgálathoz a "funkcionális mágneses rezonancia kép" nevű eljárást alkalmazták, melyben a kutatók egy speciális érzékelővel vizsgálták az önkéntesek agyát, miközben semleges (például: anyag), negatív (gyilkos) és pozitív hangzású (remény) szavakat mondtak nekik. Az alacsony NPY-szinttel rendelkező résztvevők elülső agykérge nagymértékben aktivizálódott a negatív fogalmak hallására, ami azt jelenti, hogy érzelmileg sokkal inkább megérintette őket, mint azokat, akik szervezetében nagy mennyiségben található meg a molekula. A második tesztben azt vizsgálták, hogyan éreznek stresszes helyzetben a kísérleti alanyok. Ennek keretében olyan injekciót kaptak az állkapcsukba, amely hatására húsz percig fájdalmat éreztek, előtte és utána pedig a hangulatukról kérdezték őket. Az alacsony NPY-szinttel rendelkezők mindkét alkalommal negatívabbak voltak – tehát már attól is rosszul érezték magukat, hogy tudták, mi vár rájuk, és később valóban kevésbé viselték jól azt. Később azt is megállapították, hogy az alacsony NPY-szint a depresszióra való hajlamot is növeli. "Reméljük, e tudás birtokában fel fogjuk tudni mérni, hogy az egyes emberek mennyire vannak kitéve a betegség kockázatának" – nyilatkozta Brian Mickey pszichiáter, a kutatás vezetője.

(Független Hírügynökség)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!