Mennyit kellene aludnunk ahhoz, hogy egészségesek legyünk?

2011. 04. 17.
Szerző: Szimpatika
Az utolsó néhány évben több vizsgálat arra utalt, hogy mind a keveset alvók, mind a hosszú órákat szundikálók szívbetegség-kockázata fokozódik. Most egy angol és olasz kutatókból álló munkacsoport az eddigi legtöbb elérhető adat földolgozása alapján igyekezett ezt a kérdést megválaszolni, és eredményeiket az European Heart Journal közölte.
Mind amerikai, mind angol kutatók korábban azt találták, hogy napi 7-8 óránál akár többet, akár kevesebbet alszik a felnőtt ember, annál nagyobb valószínűsége van a szívroham vagy az agyi katasztrófa okozta halálnak. Most Francesco Cappucio vezetésével angol–olasz munkacsoport gyűjtötte össze a világ orvosi szakirodalmából a kérdéssel foglalkozó dolgozatokat.

A kutatók nyolc országban 15 vizsgálat, 474 684 felnőtt adatait értékelték. A csaknem félmillió emberre vonatkozó tanulmány azt bizonyította, hogy a normálisnak vett 7-8 órai alvásnál kevesebbet, 5-6 órányit pihenő nők vagy férfiak egyaránt 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben. Ez a 8-9 órányit, vagy még többet alvók esetében sem volt sokkal jobb, átlag 38 százalék. A sokat alvók szélütéskockázata 35 százalékkal volt több a normális időt alvókénál, a keveset alvók esetében ez nem emelkedett kifejezetten. A szerzők maguk is hangsúlyozzák, hogy az egyes vizsgálatokban nem ellenőrizték, a résztvevők közül hányan szenvedtek eleve valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, illetve nem tudták azt sem, hogy a különböző, ismert kockázati tényezők milyen gyakorisággal fordultak elő. Ez a vizsgálat is csak arra utal, hogy szívünk védelmében 7-8 órai alvás az optimális.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!