Mindent a kullancsról

Szerző: Zimre zsuzsa
Tavasszal egyre többet vagyunk a természetben, élvezzük a napsütést, kirándulunk, és lassan jön a nyaralási szezon is. A természetben élő aprócska rovarok nagyon meg tudják nehezíteni az életünket. A Glória Gyógyszertár (1027 Margit körút 54.) szakembereinek segítségével kerestük a válaszokat arra, hogyan élvezzük a tavaszt.
Sokan félnek a kullancsoktól. Mit lehet tudni ezekről az apró élősködőkről?

Az egész országban elterjedt, főleg az erdőkben érdemes figyelni, de akár a kertekben is megtalálható. A fűszálakon, bokrokon megkapaszkodó állatok hang- és szagingerek alapján találnak rá „áldozatukra”. Az emberre kapaszkodott kullancs a ruhán vagy a bőrön továbbmászik, és csak néhány óra múlva kezd vért szívni. Vérszívás után a bőrről magától csak 3-8 nap múlva esik le. A kullancs a Lyme-kórt és a kullancsencephalitist terjesztheti, de nem feltétlenül fertőzött. A csípést a legjobb megelőzni, ezért is ajánlott a zárt, hosszú ujjú ruházat, a külsőleg használható riasztó krémek, aeroszolok, pumpás spray-k – kisgyermekeknek, illetve érzékeny bőrűeknek kapható illóolaj-alapanyagú termék is. A kullancs csípése többnyire teljesen fájdalmatlan, így észrevétlen marad, mivel a szúrcsatornába fecskendezett nyálnak érzéstelenítő hatása van. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe. Ezért is nagyon fontos a kirándulás után a kullancsok ellenőrzése és eltávolítása. Tévhit, hogy a B1-vitamin távol tartja ezeket az élősködőket.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

A kullancs eltávolítására különböző csipeszek és kanál áll rendelkezésre, javasolt az óramutató járásával ellentétesen kicsavarni a rovart. Az élő kullancs eltávolításakor annak feje könnyen leszakadhat, és a bőrben maradva idegen testként viselkedik, a szálkához hasonlóan gennyedést okozhat. Ennek kezelése orvos feladata lehet. A csípés helye a kullancs eltávolítása után is néha még napokig vörös és viszket. Létezik már a Lyme-kór kimutatására szolgáló otthoni teszt, de nagyon fontos, hogy ha a csípés helyén kokárdaszerű, kifelé terjeszkedő kiütést észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme-kór első tünete.

Mi a helyzet az oltásokkal?

A kullancsencephalitis ellen létezik védőoltás, melyet januárban, februárban, legkésőbb kora tavasszal (a kullancsok megjelenése előtt) kell oltani, ugyanis a védettség kialakulásához idő kell. A három oltásból álló immunizálás három évig nyújt védelmet. Felnőtt és gyermek változata is forgalomban van, gyerekeknél egy év felett alkalmazható.

Valószínűleg sokak életét megnehezítik a szúnyogok, melyek a nedves területek közelében bukkannak fel. Előfordul Magyarországon is betegséget terjesztő fajta?

Ezek a vérszívók főleg vízpart közelében fordulnak elő, de a jelenlegi árvíz és belvíz miatt szinte az egész országban problémát okoznak. Szerencsére itthon fertőzéssel nem kell számolnunk, de a veszélyeztetett országokba utazóknak ajánlott a malária elleni gyógyszer szedése megelőzés céljából. Rovarriasztó krémekkel, aeroszolokkal, pumpás spray-kkel vehetjük fel a harcot. Kisgyermekeknek, érzékeny bőrűeknek illóolaj-alapú termékek ajánlottak, valamint citronellaolaj-tartalmú karkötő .A csípés tünetei csökkentésére krém és stift áll rendelkezésre, illetve a népi gyógyászat hagyományai szerint ecetes borogatás vagy hűsítő hatású alkoholos lemosás, mentolos kenőcs.

Veszélyesebb és kellemetlenebb a méh- és darázscsípés, mely az arra érzékenyeknél életveszélyes is lehet.

A méh- és darázscsípések veszélyesebbek, ugyanis egyéni érzékenység esetén életveszélyes, anafilaxiás sokk alakulhat ki, ami azonnali orvosi beavatkozást kíván. A csípés tünetei ellen stift, kenőcs, illetve otthon ecetes borogatás alkalmazható. (A rovarcsípés elleni stift ammóniát tartalmaz.) Kellemetlen duzzanat, fájdalom esetén belsőleg kalciumtartalmú pezsgőtabletta adható.

Ritkább a hangya- vagy a bögölycsípés, de gondolom, időnként ezek is előforduló problémák.
Ez ellen mit lehet tenni?

Megelőzni nehéz őket: nem gyakori, hogy hangyacsípéssel fordulnak hozzánk, de a fent említett stift erre is jó, illetve a tengerparton nyaralóknak medúzacsípés ellen is javasolt ezen szer használata. Főleg kisgyerekesek ismerhetik jól a tetűt, mely minden évben problémákat okoz az óvodákban és iskolákban.

Mit tegyünk, hogy ne szedje össze a gyerek, illetve mivel tudjuk kiirtani őket?

Ezek az élősködők főleg iskolakezdés idején okoznak problémát, de táborokban is összeszedhetők. Ellene általában kémiai hatóanyagot tartalmazó készítmények kaphatók, de forgalomban van természetes növényi neem-olajat tartalmazó hajbalzsam is. A szereket a kezelési útmutatónak megfelelően kell használni, így elkerülhető a haj levágása.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!