A mobil árt a spermiumoknak

2011. 06. 03.
Szerző: Szimpatika
A gyermeknemzésre készülő férfiaknak korlátozniuk kellene a mobiltelefon használatát – ezt ajánlják azok a kutatók, akik a maroktelefonok sugárzási szintjének a férfiak termékenységére gyakorolt hatásait vizsgálták.
A rossz spermaminőséggel diagnosztizált, illetve a gyermeknemzésre készülő férfiaknak korlátozniuk kellene a mobiltelefon használatát, mert a legújabb kutatások azt mutatják, hogy bár a mobil növeli a keringő tesztoszteron szintjét a szervezetben, ugyanakkor leromlott spermaminőséghez és a termékenység csökkenéséhez is vezethet.

"Eredményeink egy kissé meglepőek” – nyilatkozta Rany Shamloul, a kutatás vezetője. „Fel vagyunk készülve arra, hogy különféle eredményeket kapunk, de ezek az eredmények arra utalnak, hogy valamilyen érdekes mechanizmusról lehet itt szó.”
A kutatócsoport kimutatta, hogy a mobiltelefont használó férfi alanyokban magasabb a keringő tesztoszteron szintje, ugyanakkor alacsonyabb bennük a luteinizáló hormon (LH), az agyalapi mirigy által termelt termékenységi hormon szintje.
A szakértők azt feltételezik, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses hullámok kettős hatást gyakorolhatnak a férfiak hormonszintjére és termékenységére. A sugárzás hatására egyrészt megnövekedhet a tesztoszteront termelő sejtek száma a herékben, másrészt az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon szintjének csökkentésével a hullámok gátolják e keringő tesztoszteron átalakítását aktívabb, hatékonyabb tesztoszteronná, amely a spermiumtermeléssel és a termékenységgel áll kapcsolatban. Az elektromágneses hullámok a férfi termékenységre gyakorolt hatásának pontosabb felderítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!