Az ember a betegségbe menekül

Szerző: Szimpatika
Az ayurvéda a legősibb holisztikus gyógymód a földön. Több, mint orvoslás. Az élet tudománya. Azt tartja, hogy amikor a test megbetegszik a lelket is gyógyítani kell. Egy mitikus felfogásból ered, amely szerint a természet egység. Mindenkinek szerepe van benne. Aki szerepének megfelelően él, egészséges, aki eltér ettől, megbetegszik.
Az orvos, a masszőr, a kozmetikus dolga pedig az, hogy a természet és az egyén közötti megbomlott egyensúlyt visszaállítsa. Erre étrendi javaslatok, gyógyszeres kezelések, jógagyakorlatok szolgálnak. De számtalan masszázs, és hidroterápia, illetve gyógynövénykúra is létezik. Az ayurvéda a test, az elme és a lélek harmonikus egységét hirdeti. Azt vallja, hogy akkor egészséges az ember, ha alkotó részei, a test, az érzékszervek, az elme és a lélek egyaránt egészségesek.

Gyógyítani ezért sohasem a tüneteket kell, hanem az embert, aki bajban van, ezért valamiféle betegségbe menekül. Úgy tekinti az emberi testet, mint energiák hömpölygő folyamát. Ezek az energiák a Vata, Pitta és Kapha nevet kapták valamikor az ősidőkben. Minden egyes energiafolyamnak megvan a maga elsődlegesen uralt területe fizikai, és szellemi szinten. A Vata szabályozza az összes mozgással, az impulzusok továbbításával, az élelem és tápanyagok szállításával és a légzéssel kapcsolatos folyamatokat. Ez az energia határozza meg az ember temperamentumát. A Pitta a test kémiai folyamatainak, az emésztésnek, az anyagcserének az irányításáért felelős. Ez az energia a meggyőződés, bátorság és hősiesség alapja. A Kapha felelős a betegségekkel szembeni immunitásért és az energia raktározásáért, az érzelmi stabilitásért és a kitartásért. Minden emberre jellemző valamelyik energia túlsúlya. Az ayurvédikus orvos a betegség típusából, a beteg viselkedéséből, érzelmeiből, alkati jellemzőiből pontosan következtetni tud a hozzá fordulók típusára. A diagnózis felállítása rendszerint egy sok kérdést tartalmazó teszt kitöltésével kezdődik, és fizikai vizsgálatokkal, pulzusdiagnosztikával folytatódik. Az ayurvédika a betegség okának kutatásakor nemcsak a szervezet működésének elváltozásaira figyel, hanem a beteg viselkedésére, hangulatváltozásaira és gondolataira is. Különösen fontosnak tartja a pulzus, a nyelv, az arc, a szem, a körmök és ajkak vizsgálatát.
A gyógymód pedig nem csupán a gyógyszer felírásából, hanem életvezetési, táplálkozási, testedzési tanácsokból áll.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!