Módszerek, amelyek segítségével megszabadulhatunk a szemüvegtől

2011. 06. 23.
Szerző: Szimpatika
Szemüveg van hagyományos, távolra látó meg közelre látó. Van bifokális meg progresszív. Van aztán kontaktlencse, abból is évente, havonta, naponta eldobható, lágy meg lágyabb, drágább és még annál is drágább. És újabban léteznek különféle látást javító szerkezetek és módszerek is.
Van látásjavító szemüveg, egylyukú meg sok lyukú. Van látásjavító módszerből is egy seregnyi: Bates-, Schneider-, Bálinger- és Koplakov- módszer. Az ezekről szóló szakirodalmat, valamint olvasó-, meg látásjavító szemüveget ma már nem csak szaküzletben, hanem szinte mindenhol lehet kapni, drogériában, patikában, gyógynövény-, és könyvesboltban. És mégis egyre rosszabbul látunk. Mi tehát az igazság? Eldobható-e a szemüveg?

Az alternatív gyógyítási módszereket sem elvető szemész szakorvosok szerint,   a tréningezett szem olyan, mint az edzett test. A miniatűr szemizmoknak az edzés éppen olyan áldás, mint a test nagy izmainak. Persze ahhoz, hogy a szem tornáztatásával eredményt tudjunk elérni, ismerni kell a szem anatómiáját és a látási problémát is. A szaruhártya és kötőhártya edzésére elsősorban az akupresszúrás pontok masszírozása ajánlható, a lencse függesztőizmainak erősítésére a Bates módszer, a szemgolyó keringésének fokozására a Koplakov edzésterv a jó hatású, a szemfenéki elváltozások kezelésében viszont a lyuk-szemüveggel lehet élesebb képet létrehozni.
A látás javítása szakma. A tréner szemorvosi vizsgálat alapján komplex állapotfelmérést végez. Összeállítja a látást tehermentesítő és a szervezetet méregtelenítő programot, és az edzéstervet. Ezt aztán be kell tartani, s időnként ellenőriztetni kell.
A tréning a látásprobléma súlyosságától függően napi néhány tízperces elfoglaltságot jelent. Ha valaki komolyan veszi, s beépíti életébe, valahogy úgy, mint a fogmosást, jó eredményre számíthat. Az időskori szemromlást például, amely negyven éves kor után szinte mindenkinél jelentkezik, harmincöt éves kor körül elkezdett tréninggel karban lehet tartani úgy, hogy az illető csak 55-60 éves kora körül szorul szemüvegre. Teljesen haszontalan azonban berohanni bármely lyukas-szemüveget árusító boltba, és elkölteni ott egy csomó pénzt. A rosszul kiválasztott módszer, illetve eszköz ártalmas. Magyarországon dolgoznak képesített szemtrénerek, akik az állapotfelmérését elvégzik, és egyénre szabott edzésprogramját összeállítják. Ezután már valóban csak rajtunk múlik, hogy kitartó munkával eljutunk-e odáig, hogy eldobjuk a szemüveget.

A szemtréning típusai:

- Bates-módszer: Elsősorban a gyerekek szemének alkalmazkodóképességét növeli.
- Schneider-módszer: vizualizációs és meditációs gyakorlatok bizonyos masszázs és fordított mozgástechnikával kombinálva.
- Bálinger szemüveg: a kulcslyuk hatáson alapszik, a lencsenyílás szűkítésével a szem izmainak alkalmazkodóképességét fokozza.
- Véda Vision: többlyukú szemüveg, amely az optikai fizika elvén működik, a látóideghártya vérellátásának növelésére használják.
- Koplakov módszer: tornagyakorlat-sor a lábtól a szem vérkeringését fokozó gyakorlatokig.
- Akupresszurás pontmasszázs: a szubjektív látásélességet javítja.
- Megelőzésre: különböző szemmozgató gyakorlatok.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!