Alig eszek és hízok

Szerző: Szimpatika
Sok nő gyanakszik a pajzsmirigy csökkent működésére, amikor a felszedett kilóit kell megmagyarázni. A patikákban és a drogériákban ma is kapható olyan fogyasztószer, amely a súlycsökkenés elősegítését jód adagolásával kívánja elérni. Az ötlet onnan származik, hogy a pajzsmirigy sejtjeiben a hormonok jódból keletkeznek.

Az anyagcserénk szabályozásában a pajzsmirigy hormonjainak valóban jelentős szerep jut. S az is igaz, hogy a pajzsmirigy sejtjeiben a hormonok jódból keletkeznek. Azonban a  szervezet megfelelő pajzsmirigyhormon ellátottságában irányító szerepet kap a hypothalamusban képződött hormon : a TRH, és az agyalapi mirigy által termelt TSH is. A folyamatban résztvevő egyetlen anyagot pótolni fölösleges.

 


Csökkent pajzsmirigyhormon-szint alakulhat ki, ha pajzsmirigy kevés hormont termel. Vagy ha az agyalapi mirigy kevés pajzsmirigyműködést serkentő hormont képez. Néha az is előfordul, hogy a pajzsmirigy elegendő hormont termel, de ez a hormon nem tud megfelelően kötődni, és hatást kifejteni a szervezet sejtjein. Az is előfordulhat, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű pajzsmirigyhormon ellen ellenanyag termelődik, és így a pajzsmirigyhormon szintén hatástalan.


Milyen klinikai tünetei vannak a csökkent pajzsmirigyműködésnek?

A hízás mellett érdeklődéshiány, rekedt hang, lelassult gondolkodás, száraz, hűvös, pikkelyes, sápadt bőr, test szerte vizenyők, fénytelen, töredezett, kócos haj, szemöldök oldalsó része kihullik, székrekedés, gyakori húgyúti fertőzések, állandó fázás, fáradékonyság, verítékezési képtelenség, menstruációs zavarok.
A csökkent pajzsmirigyműködés diagnózisának igazolása a vérben a pajzsmirigyhormonok és az agyalapimirigy-hormon mennyiségének meghatározása alapján történik. A csökkent pajzsmirigyműködés kezelése a pajzsmirigyhormon tablettás kiszerelésének pótlásával történik. Ezzel a beteg tünetmentessé tehető. Azonban ilyen tablettát fogyókúra céljából nem lehet felíratni.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!