A Magyarországon forgalomban lévő egészségre káros élelmiszerek
2011. 07. 19.
Jelenleg Magyarországon mintegy 50.000 élelmiszer közül lehet választani az üzletekben. Ezekben közel 15.000 féle mesterséges adalékanyag, színezék és egyéb összetevő található. A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok, a fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő - megbetegítő tényezők.
Az egyesület erről közleményt adott ki, miután az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatos közleményében azt fogalmazta meg, hogy Magyarországon nincsenek forgalomban egészségre káros élelmiszerek. Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban és Magyarországon senki sem vizsgálta az élelmiszer-alapanyagok hosszú távú egészségkárosító hatását.
Jelenleg Magyarországon mintegy 50.000 élelmiszer közül lehet választani az üzletekben. Ezekben közel 15.000 féle mesterséges adalékanyag, színezék és egyéb összetevő található – teszik hozzá. Ez utóbbiak rendszerbe sorolása a múlt évben kezdődött el az Európai Unióban, teljes regisztrálásuk előreláthatólag 2019-re várható. Ezeket a mesterséges élelmiszer-adalékokat kombinációs felhasználásban sem vizsgálta soha senki. A gyártók számára ilyen vizsgálatokat nem ír elő a törvény.
Példaként említi a közlemény, hogy a gabonák gluténtartalma az elmúlt évtizedek nemesítése után jelentősen megemelkedett. Ennek következménye a szervezet folyamatos túlterhelése gluténnel, amelynek megbetegítő hatása egyre inkább körvonalazódik az autoimmun betegségek kapcsán.
Ugyancsak megemlítik, hogy a finomított szénhidrátoknak gyulladásfokozó hatásuk van.
Az egyesület úgy ítéli meg: "a legújabb táplálkozástudományi vizsgálatok fényében a kormány úgynevezett hamburger-adója rendkívül laza és liberális. Sokkal szorosabb kontrolra, néhány élelmiszer esetében kifejezett tiltásra lenne szükség a cukrok tekintetében." Ezért támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely nem gazdasági érdekeket, hanem a magyar lakosság népegészségügyi érdekeit veszi figyelembe, továbbá célja az élelmiszer előállítók szoros és következetes kontrolja.
A közleményben leszögezik: az egyesület semmilyen politikai kapcsolatokkal nem rendelkezik, semmilyen anyagi támogatást kormányhivataltól, politikai szervezettől nem kap, állásfoglalása a tudományos tények ismeretén alapul.
Jelenleg Magyarországon mintegy 50.000 élelmiszer közül lehet választani az üzletekben. Ezekben közel 15.000 féle mesterséges adalékanyag, színezék és egyéb összetevő található – teszik hozzá. Ez utóbbiak rendszerbe sorolása a múlt évben kezdődött el az Európai Unióban, teljes regisztrálásuk előreláthatólag 2019-re várható. Ezeket a mesterséges élelmiszer-adalékokat kombinációs felhasználásban sem vizsgálta soha senki. A gyártók számára ilyen vizsgálatokat nem ír elő a törvény.
Példaként említi a közlemény, hogy a gabonák gluténtartalma az elmúlt évtizedek nemesítése után jelentősen megemelkedett. Ennek következménye a szervezet folyamatos túlterhelése gluténnel, amelynek megbetegítő hatása egyre inkább körvonalazódik az autoimmun betegségek kapcsán.
Ugyancsak megemlítik, hogy a finomított szénhidrátoknak gyulladásfokozó hatásuk van.
Az egyesület úgy ítéli meg: "a legújabb táplálkozástudományi vizsgálatok fényében a kormány úgynevezett hamburger-adója rendkívül laza és liberális. Sokkal szorosabb kontrolra, néhány élelmiszer esetében kifejezett tiltásra lenne szükség a cukrok tekintetében." Ezért támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely nem gazdasági érdekeket, hanem a magyar lakosság népegészségügyi érdekeit veszi figyelembe, továbbá célja az élelmiszer előállítók szoros és következetes kontrolja.
A közleményben leszögezik: az egyesület semmilyen politikai kapcsolatokkal nem rendelkezik, semmilyen anyagi támogatást kormányhivataltól, politikai szervezettől nem kap, állásfoglalása a tudományos tények ismeretén alapul.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Szúrásmentes vércukormérés a láthatáron
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!