Szexuális úton terjedő pingpong fertőzés

Szerző: Szimpatika
A Trichomonas, az elsősorban szexuális úton terjedő fertőzés az egyetlen, amely gyakrabban érinti a negyven felettieket, mint a fiatalokat. A rossz hír az, hogy a férfiak terjesztik, de náluk ritkán okoz tüneteket. A fertőzés következtében a nők külső nemi szerve érzékeny, duzzadt, vörös lesz. Bőséges, habos sárgás-zöldes folyás kezdődik.
A férfiak sokszor panaszmentesek, de náluk is előfordulhat gennyes folyás, húgycső-, herefájdalom, majd prosztatagyulladás is. Megbetegedésük súlyosabb, mint a nőké. Ezért, ha a nő hüvelyfolyásra, viszketésre, fájdalmas együttlétre panaszkodik, és nőgyógyászhoz fordul nem elég őt kezelni. Partnerének is szednie kell a gyógyszereket.

A kórokozó egy egysejtű, amelyet az orvostudomány Trichomonasnak nevez. Negyven felett a leggyakoribb nemi fertőzés. A nők 13 százalékát érinti. Leggyakoribb tünete a hüvelygyulladás. Nemcsak a szenvedő alanyának kell tehát gyógyszert szednie, hanem a másik fél gyógyszeres kezelése is szükséges ahhoz, hogy a fertőzést megszüntessék. Ellenkező esetben létrejön az úgynevezett "pingpong- fertőzés", amikor a Trichomonas-hordozó partner ismétlődően visszaadja a már kigyógyultnak a betegséget.
A fertőzés önmagában nem veszélyes, de mivel legyengíti az immunrendszert, érzékennyé válik a szervezet más nemi úton terjedő betegségekre. Babát váróknál növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.
Rossz hír az is, hogy a fertőzést elvileg uszodában, strandon, gyógyfürdőben, de nem megfelelően takarított mosdókban is elkaphatjuk.
Kezelése antibiotikum-kúrával történik. Amennyiben kimutatják a kórokozót... Ez nem könnyű, mert olyan baktériumfajta, amely a testen kívül gyorsan elpusztul. Ha bebizonyosodik a jelenléte a szervezetben, mindaddig nem ajánlott a szexuális együttlét, amíg a partner is teljesen meg nem gyógyul. A betegség elleni egyedüli védelem az önmegtartóztatás, illetve az óvszer használata.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!