Hol jó szülni?

Szerző: Szimpatika
Kevés téma tud olyan heves indulatokat kiváltani ma Magyarországon, mint az otthonszülés. Bárhol essék szó róla, az biztos, hogy kommentek, érvek áradatát indítja el, a nép két táborra szakad: a hevesen ellenzők, azaz a megszületendő gyermek biztonságát féltők, illetve az anya jogaiért és a háborítatlan szülésért harcolók táborára.

 

Talán ennek apropóján is dobta piacra a Saxum kiadó F. Várkonyi Zs. – Geréb Á. – Ruskó R. – Tiszóczi E.: Otthonszülés? című könyvét. A tanulmánykötet három részre tagolódik, a szerzők saját tapasztalataikat, meglátásaikat és kutatásaik eredményeit mondják el erről a sokak érdeklődésére számot tartó témáról.

 

A könyv nem akarja megmondani a „tuti” megoldást, igyekszik a téma súlyához mérten objektív maradni. Ruskó Rita és Tiszóczi Enikő kutatása az otthonszülés "történelmét", tapasztalait elemzi, de hiányolom belőle a konkrét adatokat, az összehasonlítást esetleg más országokkal – és nem kizárólag a mindig hivatkozott Hollandiával.

F. Várkonyi Zsuzsa kutatásának színhelye egyes esetekben ugyan az Egyesült Államok, de az ottani helyzet erőteljes hasonlóságot mutat a magyar viszonyokkal. F. Várkonyi Zsuzsa írásában különösen szimpatikus számomra, hogy nem konkrétan az otthonszülésért, hanem a háborítatlan szülésért száll síkra, amelyet szerinte akár kórházi körülmények közt is meg lehet teremteni. Interjúrészleteiben vannak pozitív történetek is kórházi szülésekről, nem esküszik arra, hogy az egyedül üdvözítő út kizárólag az otthoni szülés lehet. Megdöbbentő és vicces hasonlatként veti fel, mi lenne, ha egy, az első nemi kapcsolatát létesítő férfi előtt megjelenne egy bizottság, amely megvizsgálja, megtapogatja, megborotválja, és megmondja, hogyan, miképpen csinálja a dolgát.

 

Geréb Ágnes, aki a könyvet már házi őrizetbe vétele alatt írta meg, természetesen az otthonszülés mellett emel szót. Ellentétben F. Várkonyi hozzáállásával ő olyan történeteket elevenít fel számunkra, melyekben a kórház egyértelműen negatív fogalomként jelenik meg.

A könyv témája nagyon fontos, azért is, mert bár 2011 áprilisában megszületett az otthonszülést szabályozó rendelet, melyet a 2011. május 1. után bekövetkező szülészeti eseményekre lehet alkalmazni, ez gyakorlatilag ellehetetleníti az otthonszülést. A jogszabály számos megszorítást tartalmaz, melyeknek indoka nem mindig egyértelmű. Az intézményen kívüli szülés legkomolyabb kerékkötője pedig a kötelező felelősségbiztosítás, mivel jelenleg Magyarországon ezt egyetlen biztosító sem vállalja. Így marad az illegális otthonszülés, vagy a kórház.

F. Várkonyi Zsuzsa - Geréb Ágnes - Rusko Rita - Tiszóczi Enikő: Otthonszülés?

Kiadó: SAXUM KIADÓ KFT.

Sorozat: SZIMPOZION - AZ ÉLET DOLGAI

Kiadás éve: 2011

1480 Ft

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!