Miért nehéz mozgással fogyni?

Szerző: Szimpatika
Hatalmas járvány és katasztrófa áll előttünk. A világ számos részén az elhízottak száma ötévente megduplázódik. Az egészségügyi rendszereket a járvány úgy közelíti meg, mint egy szökőár nyilatkozta Philip James professzor, a WHO Elhízástudományi Munkacsoportjának vezetője. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás után a túlsúly a második legnagyobb rizikófaktor, ezért 1998-ban a WHO az elhízást betegségnek nyilvánította.

A testsúly csökkentésével a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és koszorúér-megbetegedések, valamint az ízületi elváltozások bizonyítottan megelőzhetők. Már öt-tíz százalékos testsúlycsökkenés is képes arra, hogy a súlyosabb szövődmények jelentős részét megelőzze. Persze csak akkor, ha az alacsonyabb testsúly megmarad.

Egy tizenkét éven át tartó, közel ötvenezer fős mintán végzett felmérés eredménye szerint testsúly tízszázalékos csökkenése

- a halálozás 20 százalékos,

- a daganatos elhalálozás 37 százalékos,

- a cukorbetegséggel kapcsolatos halálozás 40 százalékos,

- a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halálozás 9 százalékos csökkenését vonta maga után. A cukorbetegek esetében minden elvesztett testsúlykilogramm három-négy hónapos élettartam növekedést eredményezett.

 

Fogyni kéne. Csakhogy lefogyni nagyon nehéz. Elfogyasztott ételeink kalóriatartalma ugyanis sokkal magasabb, mint amennyi energiát napi tevékenységeink során fel tudunk használni. Ennek bizonyítására álljon itt néhány elszomorító adat: ezek azt mutatják, mennyit kell, illetve kellene gyalogolnunk ahhoz, hogy az elfogyasztott élelmiszer energiatartalmát ledolgozzuk.

- két szelet bacon szalonna 18 perc,

- egy pohár sör 22 perc,

- egy pohár üdítő 20 perc,

- egy hamburger 67 perc,

- egy szalámis szendvics 53 perc,

- egy negyed pizza 35 perc gyaloglással dolgozható le.

 

A többi rendszeresen végzett tevékenységünk sajnos még ennyi energiát sem igényel:

- a főzés 96,

- a vasalás 85,2,

- a fekve pihenés 70,8,

- az ülőmunka 91,8,

- a számítógép-kezelés 69,6 kalória energiafelhasználást jelent óránként, vagyis egy óra alatt mindössze annyi kalóriát tudunk elégetni ezekkel a tevékenységekkel, amennyi egy almában van. Ezért olyan nehéz lefogyni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!