Mi a helyzet az esemény utáni tablettákkal?

Szerző: Szimpatika
Sokáig úgy tűnt, hogy Magyarországon is recept nélkül, öt- és hatezer forint között áron hozzáférhető lesz a patikákban egy esemény utáni tabletta. A gyártó sikeresen kezdeményezte ugyanis az országos gyógyszerügyi hatóságnál a szer törzskönyv módosítását. A gyógyszerész a vásárlóval kitöltött kérdőív alapján döntött volna arról, hogy kinek adja ki a tablettát. Például a kiadást tiltó listán szerepelnek a 16 évnél fiatalabbak, a terhesek, illetve a termékre allergiások, vagy a máj-, illetve a bélbetegek.
Többféle esemény utáni tabletta van hazánkban forgalomban. Alkalmazásuk módja némileg eltérő, de közös tulajdonságuk, hogy a védekezés nélküli együttlét után 72 órán belül - de lehetőleg mielőbb - alkalmazva megelőzik a terhesség létrejöttét. Hátrányosan befolyásolják ugyanis a tüszőrepedést, a megtermékenyítés és a beágyazódás folyamatát. Már kialakult terhesség esetén alkalmazásuk azonban ellenjavallt. Hatástalan a már megtermékenyült és beágyazódott petesejtre, azaz terhesség-megszakításra alkalmatlan. A gyógyszert havonta csak egyszer lehet alkalmazni, tehát nem szedhető fogamzásgátló helyett.

Tudni kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem ideális módja a nem kívánt terhesség megelőzésének, csak kivételesen, váratlan helyzetekben javasolják az orvosok alkalmazását. Eredményezhet vérzészavart, a szabályos ciklusok zavarát. A szóban forgó esemény utáni tabletta vény nélküli kiadhatóságához szükséges osztályozás-változtatási eljárás értékelési és döntési folyamata még 2009 novembere és 2011 márciusa között, az akkor még önálló szervezetként működő Országos Gyógyszerészeti Intézet előző vezetése alatt zajlott. Miután a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója tudomást szerzett erről az eljárásról, áttekintette azt. Végül a GYEMSZI a forgalomba hozatali engedélyt hivatalból módosította, így nem lesz vény nélkül kapható a tabletta. Továbbra is orvoshoz kell menni felíratni. S ez bizony gondot okozhat, amennyiben mondjuk a védekezés nélküli együttlét  pénteken este történt, s az orvosunk csak hétfőn délután rendel. Valószínűleg azonban ritkábban adódik ebből probléma, mint abból, ha a vény nélkül kapható gyógyszert meggondolatlanul, havonta több alkalommal is alkalmazzák.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!