Forradalmian új fájdalomcsillapító

Szerző: Szimpatika
Az Indianai Egyetem kutatói által felfedezett CBD3 elnevezésű peptid (fehérjetöredék) az egerekkel végzett kísérletekben befolyásolta a kalciumcsatornákon keresztül fájdalmat kiváltó jeleket – írják a kutatók a Nature Medicine című folyóiratban. Más, fájdalomjeleket blokkoló szerekkel szemben a CBD3 nem közvetlenül gátolja a kalcium sejtbe való beáramlását. Ez azért fontos, mert a kalcium beáramlása szabályozza többek között a szívritmust, és más létfontosságú szervek működését is.
Rajesh Khanna, az Indianai Egyetem segédprofesszorának elmondása szerint az általuk felfedezett peptid biztonságosabb alternatíva lehet a függőséget okozó opioidok, vagy a prialt toxin helyett, amelyek légzészavart, szívritmuszavart és más problémákat okozhatnak, olvashatjuk a ScienceDaily tudományos hírportálon (www.sciencedaily.com).


„Korábbi kutatások rávilágítottak arra, hogy a kalciumcsatorna kulcsszerepet játszik a fájdalomjelek továbbításában. Elfogadott tény az is, hogy a CRMP-2 jelű axonfehérje távirányító gyanánt kötődik a kalciumcsatornához, szabályozva az ingerületek és a fájdalomjelek átadását” – magyarázta Khanna.

„A CRMP-2 fehérje egyik szakasza, a CBD3 peptid kis mérete által válhat alkalmassá az orvosságként való továbbfejlesztésre. A kísérletek során akut és krónikus fájdalommodelleket egyaránt blokkolt” – nyilatkozott Khanna. Az új peptid működési elve, hogy a kalciumcsatornához kötődik, és anélkül csökkenti az ingerületek számát, hogy zavart okozna a globális kalciumáramlásban.

Mivel a peptid nem közvetlenül gátolja a kalcium bejutását a sejtbe, a kutatók azt remélik, hogy a leendő gyógyszer specifikusabb lesz, alkalmazása pedig ezáltal kevesebb mellékhatással jár majd, mint a jelenleg elérhető fájdalomcsillapítóké. „Reméljük, hogy a peptid a krónikus fájdalom újfajta ellenszere lehet” – mondta Khanna.

MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!