Hangulatjavító élelmiszerek

Szerző: Szimpatika
Számos kutatás bizonyítja, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek képesek a depresszió csökkentésére, a boldogságérzés fokozására. Persze csupán akkor, ha a depresszió csupán átmeneti rosszkedvet jelent. Mert ha nem az, akkor csak orvos tud rajta segíteni. Hiszen a depresszió az egyik legelviselhetetlenebb emberi állapot: a színtiszta rossz.

A gyenge, átmeneti, orvosi értelemben depressziónak nem is igazán nevezhető fáradtság, rosszkedv, illetve a stressz következtében fellépő nyugtalanság csökkenthető megfelelő táplálkozással. A hangulatjavító orvosságok helyett keressünk az élelmiszerek között elsősorban az Omega-3 és a B-vitaminokat tartalmazó étlelmiszereket.

Nem véletlen, hogy azokban az országokban, például Japánban vagy Malajziában, ahol az emberek sok tengeri herkentyűt fogyasztanak, 20 százalékkal alacsonyabb például a szülés utáni depressziók száma. Ezekben az országokban rengeteg halat fogyasztanak, ezáltal sok Omega-3 telítetlen zsírsavat juttatnak a szervezetbe. Az eszkimók például napi 16 g telítetlen, Omega-3 zsírsavban gazdag halolajat és halhúst fogyasztanak, amely testi egészségük mellett lelki egészségüket is biztosítja. Náluk a depresszió ismeretlen. Például a megnövelt lazacfogyasztással ön is segítheti szívműködését, csökkentheti a rák kialakulásának esélyét, és ezzel egy időben az antidepresszáns hatású Omega-3-hoz is hozzájuthat.

Hasonlóan remek hangulatjavító hatása van a csokoládénak is. A csokoládé klasszikusnak számít a boldogságot okozó élelmiszerek körében. Nem mindegy azonban, milyen minőségű és összetételű csokit fogyasztunk. Minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál több boldogsághormont képes felszabadítani. A legjobb hangulatjavítók azok a csokik, amelyekben a kakaóbab-tartalom minimum 70%.

A tofu és más, szójából készült termékek fogyasztásával is sokat tehetünk rossz hangulatunk enyhítéséért. Kedélyjavító hatását a szója gazdag aminosav-tartalmának köszönheti. Kevés benne a telített zsírsav, és nincs benne koleszterin.

A hüvelyesek, mint a sárgaborsó, szárazbab, lencse, csicseriborsó, kimagasló B1-, B2- és E-vitaminforrást jelentenek és magas fehérje- és rosttartalommal bírnak – mindez nagy segítséget nyújt a hangulat javításában. A sárgaborsónál kiemelendő a folsav- és a vastartalom is.
Ma már nem csak a bioboltokban, de a nagyobb élelmiszer áruházakban is kapható a csicseriborsó. Számos étel készíthető belőle: például köretként, falafelnek kisütve, vagy krémként humusz formájában fogyaszthatjuk, s mivel B-vitaminokban gazdag, segít jókedvre derülnünk.

Közérzetjavító élelmiszerek a felsoroltakon kívül még a gyömbér, a piros bogyós gyümölcsök, a lenmag, a fokhagyma, a répa és a dió is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!