Védekezés fogamzásgátlók nélkül

Szerző: Szimpatika
Az ősidőkben, vagyis a hormonális fogamzásgátlók előtti korban is megpróbáltak a nők védekezni a nem kívánt terhesség ellen. Nem is teljesen sikertelenül. A legelterjedtebb módszer a termékeny napok kiszámításán, vagyis azon alapult, hogy melyek azok a napok a ciklusban, amikor a teherbeesés veszélye nélkül lehet szerelmeskedni.
Ez a módszer azoknak a pároknak ajánlható, akik valamilyen okból nem tudnak más, biztonságosabb eszközzel, gyógyszerrel védekezni. A dolog nem egyszerű.

Ahhoz ugyanis, hogy a párok a naptármódszert alkalmazhassák – vagyis hogy kiszámolják, melyek a termékeny napok, amikor közösülésre nem kerülhet sor –, nyolc hónapon keresztül fel kell jegyezni minden menstruációs ciklus napjainak számát. A vérzés első napja a menstruációs ciklus 1. napja, és ettől számítva tart a ciklus a következő menstruáció első napjáig. Ha a nő a ciklusok megfigyelésében eljut a 9. ciklusig, akkor a következőképpen számolhatja ki a termékeny vagy a közösülésre nem alkalmas napok időpontját: kivon 18 napot a legrövidebb ciklus hosszából, és kivon 11 napot a leghosszabb ciklus napjainak számából. Például ha a nyolc ciklus folyamán a legrövidebb ciklus 24 napos, a leghosszabb 33 napos volt, akkor a termékeny napok, amelyek alatt közösülésre nem kerülhet sor, a ciklus 6. Napjától (24 - 18) a 22. napjáig (33 - 11) tart.
Ez a számítási módszer azt feltételezi, hogy a peteérés a menstruáció előtti 14. napon következett be mind a legrövidebb, mind pedig a leghosszabb ciklusban, és azt is figyelembe veszi, hogy ebben az időpontban némi eltolódás is előfordulhat előre vagy hátra, valamint figyelembe veszi a petesejt és az ondósejt élettartamát is. A naptármódszer lélektanilag és élettanilag is kedvezőbb akkor, ha a nőnek rendszeresen 28 napos ciklusai vannak. Ebben az esetben a megtartóztatás időszaka rövidebb és a legtermékenyebb napok becslése is pontosabb. Fiatal nőknél, menopauza előtti korban lévőknél, szülés, spontán vetélés és művi abortusz után a ciklusok gyakran rendszertelenek. Emiatt a naptármódszer szerencsés esetben is csak 60-80%-os hatásfokú,  ezért a biztosabb védelem miatt kombinálni kell más hagyományos  módszerekkel, például a közösülés megszakításával.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!