Miért rivalizálnak az anyák lányaikkal?

2011. 08. 27.
Szerző: Szimpatika
Az anya-lány kapcsolat nagyon sok konfliktust hordoz, különösen a nyugati típusú fogyasztói társadalmakban. Alapvetően azért, mert a gyerek nehezen tud felnőtté válni. Egy család akkor működik egészségesen, ha mindenki az lehet, ami. A papa nem barát, a mama nem barátnő. A szülő-gyerek viszony nem egyenrangú felek szövetsége. A gyerek soha nem azért születik, hogy a szülők kicsi kincse, boldogsága legyen. Saját sorsát beteljesíteni érkezik a világra.
Tudod, hogy én vagyok a te legjobb barátnőd, mondja az anyuka tízéves kislányának. Csacsog és dicsekszik vele. Fésüli, öltözteti, női szerepekre tanítja. Aztán elérkezik a pillanat, amikor a gyerek ragyogása egy fiatal nő ragyogásává válik. A mama megijed. Szembekerül saját öregedésével. Ezért megpróbálja konzerválni lánya gyerekkorát.


Leinti, ez még nem neked való. Kislány ilyen ruhákat nem hord. Korai még. Elkezdődik a rivalizálás. Különösen csinos, fiatal(os), ambiciózus asszonyoknál figyelhető meg. Legtöbbször a mama győz. Mert még szebb, s főleg érettebb, izgalmasabb tinédzser lányánál. Azonban baj, ha a mama győz. Mert a kislány a vereségre kétféleképpen reagálhat. Vagy elkezd hosszú fekete szoknyában, bő férfipulóverekben járni, takarja saját nőiségét, és beleszürkül. Vagy bizonyítani kezd, gyűjti a fiúkat, és méltatlan szerelmi, szexuális viszonyokba bonyolódik.
Aggódó anyák jellemző mondatai: Én jót akarok neked! Szeretnélek megóvni a csalódásoktól! Manapság egy fiatal lányra rengeteg veszély leselkedik!
Kétségtelen, előfordulhat, hogy a kislány hülyeségeket fog csinálni, rossz tapasztalatokat szerez, sérül. De máskülönben hogyan nőhetne fel? Nagy baj ez? Akkor nem, ha a gyerek tévedéseit sikerül kezelni, legyenek bármilyen súlyosak is. Egy okos mama azt mondja, ha baj van: én azt javasoltam, hogy ne csináld, most már mindegy, ami történt, megtörtént. Túl kell jutni rajta. Segítek, de ne beszéljük róla többet. A rossz anya-lány kapcsolat hátterében a szülők személyiségének, illetve egymás közti viszonyának problémái állnak. Ilyenkor a kislány a szülők érzelmi hiányosságainak az áldozata. Villámhárító, az apja és anyja közötti feszültségek levezetője. A szülők veszekedései során kénytelen valamelyik oldalra állni. Akarata ellenére cinkos lesz egy olyan játszmában, amelynek célja a harmadik fél kirekesztése. A serdülő számára az ilyen viszony érzelmileg feldolgozhatatlan. Következményei a kortárs kapcsolatok zavaraitól a csavargásig, szökésig terjedhetnek, Csapdák ezek mind. Olyan gödrök, amelyeket persze ki lehet kerülni. Ha elfogadjuk, hogy a gyerek nem egy általunk vágyott szerepet eljátszani érkezett a világra. Csak itt van. Ilyen. S mi örülünk, hogy itt van, és ilyen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!