Új nyár – új vízparti kincsek

2011. 08. 29.
Szerző: Aggod Zsuzsa
A vízparti nyaralás legszebb élménye nappal teljesen kikapcsolódva kavicsokra, kagylókra vadászni a parton, beletúrni a finom homokba – este pedig a családdal, barátokkal üldögélni a gyertyafénynél. Hogyan elegyítsük a nyár örömeit úgy, hogy még a szúnyogokat is elriasztjuk a meleg vízparti estéken?
Bizonyára nem vagyok egyedül azzal, hogy sokkal több – számomra csodálatos, ámde haszontalan – „kacatot” hoznék haza a nyaralásból, mint amennyit el tudok helyezni a polcokon vagy a fiókok mélyében. Mégis, hogyan lehet úgy közszemlére tenni a vízparti gyűjteményt, hogy hasznossá is varázsoljuk?
Mivel a nyári gyertyafényes beszélgetéseknél talán nincs is szebb dolog a világon, kézenfekvő a megoldás: emeljük az „est fényét” a nappal szedett kincsekkel: díszítsük a gyertyát kavicsokkal, kagylókkal, vagy öntsünk gyertyát a nagyobb kavicsok, kagylók homokban hagyott nyomába. Üssünk három legyet (szúnyogot!) egy csapásra: megmarad a gyűjtés öröme, és kedvünkre alkothatunk valami hasznosat és maradandót – akár a gyerekek bevonásával is!


Kagylókkal ékesített gyertya


A gyertya díszítése egyszerű és gyors, hiszen kész gyertyát használunk – az eredmény pedig professzionális! Szükség van hozzá olyan kész gyertyára – lehet szögletes is, színes is –, amin elférnek a díszítésnek szánt kavicsok, kagylók, csigaházak, egy akkora olvasztótégelyre, amibe belefér a feldíszített gyertya, és fehér gyertyamaradékra.
Készítsük elő gyűjteményünk díszítésre szánt darabjait, és próbáljuk rá a gyertyára, hogy lássuk, mi hova kerül. Apróbb darabokat válasszunk – jöhet csigaház, kagylóhéj, szép mintájú lapos kavics, tenger által csiszolt üvegdarabkák, de jó lehetőség arra is, hogy felhasználjuk a partra sodort izgalmas mészváz-töredékeket is.
Az olvasztótégelyt (legalkalmasabb eszköz erre egy üres konzervdoboz – utazásaink elmaradhatatlan kísérője) állítsuk egy kisebb fazékba, melyben kb. a tégely feléig ér a víz, és lassú tűzön olvasszuk fel a viaszt.
Amint felolvadt, vegyük le a tűzről. Csöppentsünk bele szúnyogűző illóolajat (citrusfélét, mentát, citronellát, eukaliptuszt, levendulát, cédrust vagy rozmaringot), és hurkapálcával vagy grillpálcával keverjük jól el. viaszba a gyertyát, és emeljük ki gyorsan: így egy „ragasztós” felületet nyerünk, melybe ügyesen belenyomkodhatjuk a vízpart kincseit. Várjuk meg, hogy megszárad a „ragasztó”, és merítsük még egyszer a viaszba a gyertyát. Ezzel egy opálos felületet nyerünk, mely megszépíti kavicsainkat, kagylóinkat, és biztos, hogy vendégeinkkel együtt úgy fogjuk érezni, a boltban nem kaptunk volna szebbet ennél!


Gyertyaöntés homokba


A gyertyaöntés izgalmas időtöltés gyerekekkel is. A homokozás nem kevésbé, akár homokvárat építünk, akár homoksütiket gyártunk. És ha már homokos parton vagy homok közelében vagyunk, próbáljuk ki a homokba öntött, csodálatos formájú gyertyák készítését!
A homokba öntött gyertyákhoz gyertyákra vagy gyertyacsonkokra lesz szükség, egy üres konzervdobozra, melyben felolvaszthatjuk ezeket, kanócra, ami lehet egyszerű fehér pamutfonál is, valamint apró tárgyakra, melyek a leendő gyertya formáját adják majd, és persze homokra: kerti homokozóra, tengerpartira, építkezésből maradottra, állatkereskedésben beszerezhetőre – kinek melyik esik leginkább az útjába.
Vihetjük az olvasztott viaszt a homokhoz, vagy egy vödörnyi homokot a konyhába – ahogy kényelmesebb. A gyertyaöntés nedves homokba történik, melybe először egy formát nyomunk. A forma lehet bármi, ami egyenes falú, vagy pedig lefelé szűkül, ugyanis ki kell tudni emelni a homokból, hiszen a helyébe kerül az olvasztott viasz. Használhatunk süteménykiszúrót, érdekes kupakokat, az ujjunkat – bármit, amiből izgalmas formájú gyertya készülhet. A homok meglepő pontossággal őrzi a belenyomott tárgy minden apró részletét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!