Legfontosabb táplálékunk a víz

Szerző: Szimpatika
Mintha hiába mondanák a dietetikusok, hogy naponta legalább másfél liter folyadékot, különösen vizet kellene innunk, sokszor és sokan teljesen megfeledkezünk erről. A nyolc vizespohárnyi mennyiségű folyadékot, leginkább vizet, vagy gyümölcsteát, nemcsak kánikulában, fullasztó hőségben, de akkor is el kellene fogyasztanunk, ha nem gyötör kínzó szomjúság. Bizony, hajlamosak vagyunk megfeledkezni legfontosabb lételemünkről, a tiszta vízről.

Ha nem iszunk eleget, szervezetünk folyadék hiányában tiltakozik, lüktet a tarkónk, étvágytalanok vagyunk, ég a bőrünk vagy kiszárad a szánk. Ezek a tünetek persze már az utolsó figyelmeztető jelek, ha így folytatjuk, legjobb úton haladunk a kiszáradás felé.


A kutatások azt is bizonyították, hogy rendszeres vízfogyasztással csökkenthetjük a tüdő- és vastagbélrák kockázatát. Persze, túlzás azt állítani, hogy csupán a folyadékfogyasztással elégíthetjük ki természetes vízigényünket, hiszen a legtöbb zöldség, gyümölcs is tartalmaz vizet, és nem is kis mennyiségben. Ennek ellenére nem mondhatunk le arról, hogy a vizet folyékony formájában is fogyasszuk. Előfordulhat ugyan, hogy a gyümölcsevésre épülő fogyókúrák közben kevesebb is elég, de ez mit sem változtat azon, hogy egy átlagos, normál napon bőségesen kell innunk.

Hogyan is számítsuk ki az ideális mennyiséget? Akad, akinek a nyolc pohár is elegendő, másoknak azonban több vízre van szükségük, testsúlyuktól és napi edzésprogramjuktól függően. Általános alapszabály, hogy minden kétszázötven kalória elfogyasztása után egy pohár vízre van szüksége a szervezetünknek. Elegendő csupán egyszer kiszámolni, ha naponta például ezerhétszázötven kalóriát fogyasztunk, akkor hét pohárra, ha ennél többet, mondjuk kétezerkétszázötven kalóriát, akkor kilenc pohárra van szükség. Sportoláskor, függetlenül a napi mennyiségtől – negyvenöt percenként egy plusz pohár jár, futás vagy teniszezés után pedig két pohárral kell meginnunk.

Szükségünk van a folyadékra, mert állandósítja a testhőmérsékletet, a sejtek számára tápanyagot és oxigént szállít, „kipárnázza” az ízületeket, védi a szervezetet és a szöveteket, eltávolítja a méreganyagokat, javítja erőnléti állapotunkat. Mert evés nélkül akár két hétig is, ivás nélkül, azonban csupán három napig bírjuk ki komoly betegség nélkül.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!