Az őszi nyavalyák megelőzésének trükkjei

Szerző: Szimpatika
Szeptember. Bár még ragyog a nap, és a levelek is zölden ragyognak a fákon, a gyerekeknek véget ért a vakáció, kezdődik az iskola. Paksiné dr. Horváth Bettinát, a Westend Patika szakgyógyszerészét kérdeztük arról, hogyan előzzük meg a kora őszi nyavalyákat.
Újra kezdődik az iskola, az óvoda és a bölcsőde is. Milyen megbetegedések jellemzőek ebben az időszakban?

Bölcsődébe vagy óvodába kerüléskor új környezetbe lép a gyerek, ez a beszoktatás időszaka. Ilyenkor betegségek alakulhatnak ki, mivel eddig otthon, saját kis környezetben élt a csemete, most pedig különböző helyekről több kórokozót is összeszedhet. Szervezetének immunrendszere még nem fejlődött ki teljesen, hamar megtámadják a vírusok. Szülőként csak annyit tehetünk, hogy megelőzésként sok vitamint adunk, ha nincs lehetőség fedezni gyümölccsel a napi vitaminszükségletet. Vannak speciálisan kisgyermekeknek kifejlesztett multivitaminkészítmények is. Többféle tünetegyüttes lehet: láz, hányinger, hányás, hasmenés, fülfájás, fejfájás, orrfolyás, köhögés, légzési nehézség, torokfájás, torokduzzanat, fáradtság, levertség, szem-viszketés, szemváladékozás, kiütés, stb. Ezeket mindenképp ki kell vizsgáltatni, mert lehetnek egyszerű megfázás tünetei is, de akár komolyabb fertőző betegségre is utalhatnak, mint például skarlát, bárányhimlő, rubeola vagy mumpsz. Az iskolásokat a nyári szünet utolsó időszakában – gyerektől függ, hogy hány nap/hét – rá kell szoktatni a korán fekvésre, korán kelésre. Elsősöknél problémát okozhat, hogy végig kell ülni egy teljes tanórát, nehéz hátizsákot kell cipelni, nem ugrándozhat, mikor ő akar. Gerincferdülés, lúdtalp jöhet létre a nehéz könyvek cipelése miatt. Ezt megelőzendő fontos a testmozgás, testnevelés óra, esetleg edzés, igény szerint különórákon.


Érdemes-e már ilyenkor elkezdeni a téli immunerősítést, és ha igen, mivel?

Igen, bár kora ősszel szervezetünk még telítve van a nyáron bevitt vitaminokkal. Legjobb immunrendszer-erősítő a C-vitamin, de kaphatóak különböző gyógynövények is tabletta, csepp, tinktúra, ivólé formájában, pl.: kasvirág, bodza, Aloe vera, homoktövis.

A bárányhimlőt is közösségben szerzi a gyerek... Mit lehet tenni, megelőzhető-e valamilyen módon, illetve ha már elkapta a gyerek, mit tehetünk? A viszketés ellen hogy lehet védekezni, van-e rá homeopátiás vagy házi gyógymód?

A bárányhimlő vírusos megbetegedés, főleg gyermekkorban fordul elő. Nagyon fertőző. Emiatt betegen nem is lehet óvodába/iskolába menni. Aki megkapta, általában életre szóló immunitást szerez. De felnőttkorban övsömör formájában ugyanez a vírus okoz megbetegedést, amennyiben a gyermekkori bárányhimlő enyhe formában volt jelen, és a vírusok a gerincoszlop melletti idegdúcokban évekig lappangnak. (Tehát nem a fertőző gyerektől kapja el a felnőtt, hanem már ott volt a szervezetében a vírus, és most megerősödik, kiújul.) Emiatt megoszlanak a vélemények a védőoltással kapcsolatban. Magyarországon nem kötelező, de aki kéri, beoltathatja a gyermekét. A bárányhimlő tünetei könnyen felismerhetőek: enyhe fejfájás, láz, levertség, rossz közérzet, és az egész testet beborító piros, viszkető pöttyök. Ezek a piros pöttyök később folyadékkal telt hólyagokká alakulnak, majd leszáradnak.
A betegség 1-2 hét alatt lezajlik. Kezelésekor figyelembe kell venni, hogy az immunrendszerünk védekezik ellene, gyógyszerre nincs szükség. A lázat lehet csillapítani hideg vizes borogatással, gyermeklázcsillapítókkal. Fontos a bőr tisztán tartása, a viszketés csillapítására mentolos hintőport, cinkes rázókeveréket és viszketés elleni habot lehet kapni. A körmöket tövig kell vágni, tilos vakarózni. Amelyik lurkó nem bírja ki, hogy ne vakarja el, annak a kezére kesztyűt lehet húzni. A seb elvakarása bakteriális felülfertőződéshez vezethet, súlyosabb esetben ótvarrá alakulhat, ezért fontos a megelőzés, a higiéniás szempontok betartása.

Mit lehet tenni ótvar esetén?

Az ótvar kicsit komolyabb betegség, mert baktériumok okozzák. Fontos, hogy orvoshoz vigyük a gyereket, és amíg tartanak a tünetek, nem járhat közösségbe. Onnan lehet felismerni, hogy hólyagok jelennek meg testszerte, de főleg az arcon és végtagokon. A hólyagok ép bőrön is kialakulhatnak, de gyakoribb, hogy egy seb alakul át. Váladékkal telítődnek, és nagyon tudnak viszketni. Színük kezdetben pirosas, aztán besárgulnak, gennyesednek, később pörkösödnek. Nem szabad vakarni, mert tovább mélyülhet a seb, tovább terjedhetnek a baktériumok. Kezelése helyileg történik dezinficiáló szappanokkal, antibiotikumos kenőcsökkel. Ha súlyosbodik a tünet, az orvos antibiotikum szedését írja elő.

Sokan a gyerek közösségbe kerülésekor találkoznak először a tetűvel. Hogyan lehet kiirtani, mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Óvodában és iskolában is bármikor megjelenhet a tetű. A fejtetű esetén nem kell arra gondolni, hogy higiéniás problémáról van szó, bárkinél előfordulhat. Erős viszketés jellemzi. Általában nem okoz problémát, és könnyen kezelhető. Ha felmerül a gyanú, az óvó- vagy tanítónő szól a csoportban az összes gyerek szüleinek, és mindenki átvizsgálja otthon a csemetét, ha pedig találat van, az egész családot. A tetű nagyon picike: 2-3 mm-es, és menekül a fény elől. Vizsgálatkor a hajat tincsenként szétválasztjuk, és főleg a fül mellett, mögött, és tarkótájon keressük. Nem könnyű megtalálni, ezért inkább a serkéket keressük, amelyek a tetű petéi. Ezek világosabb színűek, erősen tapadnak a hajszálhoz. Nagyítóval könnyen megláthatjuk a világosabb hajszálakon is. A patikában többféle tetűirtószer, fésű és nagyító is kapható. Megelőzésként heti rendszerességgel a hajas fejbőrt átvizsgáljuk, és az ágyneműt, sapkát, fésűt, hajcsatot és mindent, amivel a gyerek feje érintkezhetett, alaposan átmossuk.

Mit tegyenek a krónikus beteg gyerek szülei?

Ha krónikus betegsége van a gyereknek, mindenképp tájékoztassuk az óvó nénit vagy a tanítót. Meséljük el betegségének fő tüneteit, mi a teendő, ha rosszabbodik a panasz (pl. epilepszia), miket kell szednie, és miket tilos bevennie (gyógyszerkölcsönhatás vagy ellenjavallat miatt). Mindenképp írjuk be az üzenőfüzetbe is a gyógyszer pontos nevét és adagolását. Ha a gyereknek megfájdul a foga, feje, általánosságban elmondható, hogy az orvosi szobában ellátják. Ilyenkor is fontos, hogy ha a gyermek érzékeny, vagy allergiás egy bizonyos gyógyszerre, arról az iskolai dolgozók tudjanak (lásd üzenőfüzet vagy egészségügyi kiskönyv).

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!