A szoptatás mégsem véd az ekcémától?

Szerző: Szimpatika
Az allergiára hajlamos csecsemők számára hathónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt – olvasható a hazai szakmai ajánlásokban. Egy, az elmúlt hetekben napvilágra került kutatás szerint azonban az anyatej mégsem nyújt védelmet az ekcéma kialakulása ellen. Dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus főorvosának segítségét kértük az ellentmondás tisztázásához.

A British Journal of Dermatology folyóiratban került közlésre a King’s College London kutatóinak beszámolója, mely szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a gyermek legalább 4 hónapos koráig tartó anyatejes táplálása csökkentené a későbbiekben megjelenő ekcéma gyakoriságát. A vizsgálat során több mint 50 ezer, 8 és 12 év közötti gyermek adatainak elemzése során jutottak arra a következtetésre, hogy a szoptatás nem nyújt védelmet az ekcéma ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása ezzel szemben a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálást támogatja, mint az ekcéma megelőzésének lehetséges módját.

Értékes összetevők

A hazai szakmai szervezetek ajánlásai is a gyermek fél éves koráig tartó kizárólagos szoptatást javasolják. Az anyatejet a természet alkotta, ennél fogva a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára. Az anyatejben lévő immunanyagok számos betegséggel szemben jelentenek védelmet a csecsemő számára, ezért nem lehet a kérdést egyetlen kórképre, az ekcémára leszűkíteni – magyarázza a főorvosnő. Ezek között az anyatejben lévő fontos és immunológiailag aktív anyagok között újonnan felismert jelentősége van az anyatejben található több, mint 130 laktózból származtatható oligoszacharidoknak, melyek egy része prebiotikumnak tekinthető. A prebiotikumok fokozzák a bélben a probiotikumok termelődését és megtelepedését. Az így kialakult egészséges bélflóra védelmet jelent számos betegséggel szemben. Fertőzéses megbetegedések esetén az elfogyasztott pre- és probiotikum kiszorítja a bélben levő kórokozó baktériumokat, gombákat, gátolja a vírusok káros hatását. Hasmenéses betegségek alatt vagy után adva segít a normál bélflóra helyreállításában. Tudományos vizsgálatok igazolják a probiotikumok – és ma már a prebiotikumok – szerepét az allergia megelőzésében is.

 

Az anyatej és az allergiamegelőzés

Az anyatejes táplálásnak döntő szerepe van az immunrendszer szabályozásában. A T-helper (Th) sejtek feladata az immunválasz irányítása. A Th2 sejtek irányítása alá többek közt az IgE (vagyis az allergiát okozó) antitesteket termelő immunsejtek tartoznak.

A Th1 sejtek irányítása alá tartozó immunsejtek között vannak azok, amelyek a szervezet természetes védelmet szolgálják és lehetővé teszik az alkalmazkodást a külső környezethez, beleértve a csecsemő- és gyermekkorban bevezetésre kerülő új táplálékokat is. A születés után az újszülött immunrendszerében aktívabbak a Th2 sejtek, és gátoltak a Th1 sejtek. Az immunrendszer érése hosszú folyamat és ezt a kutatások alapján az anyatej segítheti a megfelelő irányba terelni. A Lancet és a Pediatric Allergy and Immunology folyóiratokban korábban megjelent vizsgálatok alapján az atópiás, vagyis allergiára hajlamos családok gyermekeiben anyatejtáplálás esetén, vagy probiotikumok adásával szignifikánsan kevesebb volt az ekcéma előfordulása. Ennek magyarázata, hogy az allergénnel történő találkozás esetén az anyatej védőanyagai és a probiotikumok hatására Th1 sejtes immunválasz alakul ki, elnyomva a Th2 immunválaszt.

 

Az öröklődés szerepe döntő

Ennek az a magyarázata, hogy az ekcémás bőrelváltozások hátterében még a csecsemők és kisgyermekek esetében is csak az esetek kb. 30%-ában lehet az étrendet felelőssé tenni a tünetekért. Ezekben az esetekben az anyatejtáplálás folytatása mellett a szoptató édesanya diétája megoldja a problémát, a gyermek bőre rendeződik. A hozzátáplálás idején pedig az allergiát okozó táplálékok kiszűrésével és elhagyásával megszűnik az ekcéma.

Azonban az esetek 70%-ában a csecsemő étrendje nem felelős a tünetek kialakulásáért, mert a bőr védőrétegében van egy olyan genetikailag meghatározott sejtanyag, amelynek a feladata a bőr védelme, ez a filaggrin. Ha ennek a mennyisége veleszületetten kevesebb, nem tudja megfelelően biztosítani a bőr védelmét és ekcéma alakul ki. Így lehetséges, hogy sokszor a szülő is ekcémás és a kisgyermek örökli a genetikai hajlamot. Ezt a bőrben lévő „gyengeséget” az anyatejtáplálás és a probiotikumok adása sem tudja kiküszöbölni. Ezért szükséges az ekcémás bőrű gyermekek folyamatos és gondos bőrkezelése, amivel tünetmentesség érhető el. Természetesen az anyatejes táplálással, a pre- és probiotikumokkal javítható a szervezet immunválasza és ezáltal az ekcéma lefolyása is enyhébb lehet.

Az életkor előrehaladásával a legtöbb gyermek remélheti, hogy megfelelő ellátás esetében megszűnik az ekcémája.

 

A csecsemők legfontosabb tápláléka

Az anyatejtáplálás minden kétséget kizáróan a legjobb táplálék a kisbaba számára. A nemzetközi és hazai csecsemőtáplálási ajánlások alapján ezért is javasoljuk 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejtáplálást. Itt kell megjegyeznünk, hogy az immunvédelemtől függetlenül 6 hónapos kor után az anyatej már nem fedezi a kisbaba teljes tápanyag szükségletét, ezért mindig be kell vezetni a kiegészítő gyümölcs, főzelék, gabonafélék fogyasztást is. Egyénileg megengedett a hozzátáplálást szükség esetén már 4-6 hónapos kor között elkezdeni. A glutén minimális mennyiségének fogyasztása pedig az új ajánlások szerint a lisztérzékenység megelőzésében kifejezetten kívánatos ebben az életkorban.

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!