Az új influenza-vírus vizsgálata

Szerző: Szimpatika
Nagyobb volt a kockázata a csecsemők halva születésének azoknál a brit kismamáknál, akik megfertőződtek az új influenza-vírussal 2009-ben – állapította meg egy tanulmány.

A fertőzött kismamák csecsemőinek halálozási aránya ötször magasabb volt a normálisnál, és esetükben a koraszülés kockázata is nagyobb volt. Az Oxfordi Egyetem perinatális – késői magzati, illetve hatnapos korig történő csecsemőhalál – járványtannal foglalkozó részlegének tanulmánya minden olyan brit kismama esetét megvizsgálta, akit 2009 szeptembere és 2010 januárja között szállítottak kórházba az új influenza-fertőzés miatt.


A 256 fertőzött kismama csecsemői közül heten a születésük előtt, hárman nem sokkal utána haltak meg – olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán (www.bbc.co.uk). Ez azt jelenti, hogy a fertőzött kismamák esetében 39 – születés előtti, vagy nem sokkal utáni – csecsemőhalál jut ezer születésre, míg a nem fertőzött anyáknál ugyanez az arány hét az ezerhez.

A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) adatai szerint a szigetországban nagyon kevés kismama oltatta be magát az új influenza ellen. Az asztmához hasonló problémák miatt a magas kockázati csoportba tartozó várandós nőknek valamivel több mint a fele, míg a komoly egészségügyi problémáktól mentes kismamáknak csak a 36,6 százaléka kapott oltást.

Az egészségügyi dolgozók egyet értenek abban, hogy az influenzaszezon közeledtével a kismamáknak feltétlenül fel kellene keresniük a háziorvosaikat, hogy megkapják a védőoltást. A brit egészségügyi minisztérium védőoltásért felelős részlegének vezetője, David Salisbury szerint a kismamák beoltása azért fontos, mert náluk nagyobb valószínűséggel léphetnek fel komplikációk az influenza következtében.

"A vakcina a terhesség bármely szakaszában beadható. Korábbi tanulmányok pedig azt is kimutatták, hogy a beoltott édesanyák átadnak némi védelmet a babáknak, amely a születést követő első pár hónapban is érezteti a hatását".

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!