Vírus vagy megfázás?

Szerző: Szimpatika
Nem minden lázas, orrfolyásos, torokkaparós betegség influenza, de minden ilyen tünettel járó betegséget vírusok okoznak. A meghűléses betegség általában hőemelkedéssel kezdődik. A láz a szervezet védekezőképességének bizonyítéka. Legbiztosabb jele a borzongás. Belső szerveink szinte égnek a forróságtól, mégis fázunk, nem tudunk izzadni.

Az emberi test normális hőmérséklete 36 és 37 fok között van. Ennek állandósága szervezetünk életfontosságú működéseinek fenntartásához nélkülözhetetlen. Az emberi szervezet bonyolult vegyi üzemhez hasonlítható. Az élelemből kivonja a számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ezekből energiát állít elő, vegyületeket készít, eltávolítja az anyagcsere-folyamatok során keletkező salakanyagokat.  Mindehhez 37 fokos hőmérséklet szükséges.

A testhőmérsékletet a hypothalamus szabályozza. Ez az agyunkban található központ reagál a vérben keringő vegyi anyagokra, hatásukra módosítja a test hőmérsékletét. A láz az esetek többségében a baktérium- vagy vírusfertőzés tünete. A behatoló kórokozó ellen a szervezet immunrendszere, a fertőzés legyőzésére hivatott fehérvérsejtek közül elsősorban a lymphocyták pirogéneket, vagyis lázkeltő anyagokat választanak ki, ezek pedig fokozzák a prosztaglandin-termelést. (A lázcsillapítók ugyanezt teszik, csak mesterségesen.) A normálisnál magasabb testhőmérséklet valószínűleg gátolja a kórokozók szaporodását. Ennek pontos mechanizmusát az orvostudomány még nem ismeri. Azt azonban már tudjuk, hogy a láz emelkedésével fokozódik az oxigén-, energia- és tápanyagszükséglet. A szervezet ilyenkor ezt nem képes kielégíteni, ezért saját fehérjéit használja fel. Ezért olyan fontos csökkenteni a kórosan magas testhőmérsékletet.

Vigyázat, ragályos!

A meghűlést és influenzát is vírusfertőzés okozza. Arra mindannyian számíthatunk, hogy évente egyszer-kétszer meghűlünk. Ez azonban csak hőemelkedéssel, enyhe panaszokkal, torokfájással, náthával, köhögéssel járó, kellemetlen, de enyhe baj. Az influenza ellenben komoly betegség, és ha nem vigyázunk, súlyos szövődményeket is okozhat. Mindig magasra szökő, hirtelen lázzal és elsősorban végtagfájdalommal kezdődik. Az influenzás betegnek azonban ritkán folyik az orra.

A meghűléses megbetegedésekben a rhinovirusok több mint kétszáz különböző törzse a ludas, az általuk okozott tünetek is különböző súlyosságúak lehetnek. Az influenzát egészen más, az úgynevezett myxovirusok családjába tartozó vírusok okozzák.

A meghűlés és az influenza egyformán ragályos betegség. A vírusok legtöbbször a légutak nyálkahártyáján telepednek meg, és ha elszaporodnak, a jól ismert tünetekkel járnak. A meghűlés meg az influenza közvetlen érintkezéssel vagy cseppfertőzéssel terjed. Lappangási ideje 18 órától 3 napig is tarthat. A betegség már a tünetek kialakulása előtti 1-2 napos időszakban is ragályos, ezért terjedését nehéz megakadályozni.

A mai napig nincs olyan gyógyszer, amely e vírusokat elpusztítaná, ezért csak az immunrendszer erősítésével lehet gyorsítani a kór lefolyását. Az orvosok és természetgyógyászok egyetértenek abban, hogy influenzás időszakban ajánlatos napi négyszer 500 miligramm C-vitamin szedése, rengeteg pihenés, alvás és sok-sok meleg folyadék fogyasztása. Gyógyszereket csak láz és fájdalom esetén érdemes szedni. Az antibiotikumok a vírusokat nem pusztítják el. Nátha esetén fölösleges ilyen gyógyszert követelni az orvosoktól. Antibiotikumot csakis orvos adhat, és kizárólag az influenza szövődményeinek megakadályozására.

 

Népi gyógymódok

 

A hőmérséklet emelkedését az egészséges szervezet verejtékezéssel, a bőrerek kitágulásával, szapora lélegzéssel védi ki. A beteg szervezet erre egymaga nem képes. Segítenünk kell neki.

Kiváló izzasztó szer: ha egy lavór vízbe két három evőkanál közönséges konyhasót teszünk, és lábfürdőzés közben megiszunk egy csésze meleg hársfa teát.

Magas láz esetén: hűtsük karunkat, lábunkat hideg ecetes vízbe mártott törülközővel, vagy vegyünk langyos, fokozatosan hűtött fürdőt.

Eldugult orr ellen: készítsünk majoránnateát. Egy kiskanál majoránnát forrázzunk le egy csésze vízzel, öt perc állás után szűrjük le, és lassú kortyolgatás mellett szívjuk be az illatos gőzt.

Izomfájások kezelésére: erős paprikából készült olajjal kenegetve a fájó testrészek görcse enyhül.

Torokfájás enyhítésére: vöröshagyma leveléből főzött teát igyunk mézzel ízesítve.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!