Tavaly ötezer ember halálát okozta a szálló por

Szerző: Szimpatika
Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon átlagosan évente egy évet veszítenek az emberek az életükből a levegő szennyezettsége miatt. A légköri aeroszolok vagy a szálló por csökkenti a várható élettartamot a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése miatt. Fontos tudni, hogy nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne kellene számolni az egészségkárosító hatással.

A szállópor-koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut-fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.


A kültéri levegő szállópor-tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. A halálozás növekedése mellet egyre több bizonyíték van arra is, hogy a megnövekedett szállópor-koncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. A szállópor-koncentráció emelkedése növeli továbbá az általános halálozás, az asztma, a krónikus nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív-érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is.

 

A légszennyezés.hu oldalt működtető  Válaszúton Alapítvány azért hozta létre az oldalt,  hogy a hazai légszennyezettségi mérőállomások adatait felhasználva a jelentősebb hazai településekre kiszámítsa a levegő szennyezettségének egészségügyi következményeit. Meglátásuk szerint a konkrét településekre vonatkozó számszerű adatok felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára, és segítik a helyzet javítását. Az általuk végzett kutatás a 2010-es év szállópor-szennyezettségének egészségügyi hatását vizsgálta. A számításokat az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott módszerrel végezte el.

Számításaik szerint mintegy 5000 ember halt meg idő előtt a kis méretű légköri aeroszolok, vagy közismertebb nevén a szálló porok káros egészségügyi hatása miatt. Budapesten 2720, Miskolcon 362, Debrecenben 270, Pécsett 233 haláleset vezethető vissza statisztikailag a levegő szennyezettségére.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!