Tényleg egészségtelen a számítógép?

Szerző: Szimpatika
Egyre többen vagyunk olyanok, akik időnk tetemes részét számítógép előtt töltjük. Ennek kellemetlen mellékhatása lehet a rendszeres fejfájás, a nyak és a váll merevsége, a szem szárazsága. Ha megfogadod tanácsainkat, elkerülheted ezeket a problémákat.

Rosszul beállított monitor, helytelenül kiválasztott szék vagy asztal, rossz fényviszonyok – csupa olyan tényező, amely fokozhatja a rossz közérzetet az irodában töltött nap végén. Ám ha mindez ideális, a számítógép előtt mozdulatlanul töltött 7–8 óra akkor is roppant megterhelő a szervezet, elsősorban a gerinc számára. Íme néhány tanács, amely segítségével megelőzheted a kellemetlen tünetek kialakulását.

– Nézz előre!

A monitor akkor van jó helyen, ha tőled 40–70 cm távolságban, a szemmagasságodnál kicsit lejjebb, pont középen helyezkedik el. Ha egész nap az egyik irányba fordított fejjel kell ülnöd, óhatatlanul megfájdul a nyakad és a vállad.

– Szemtorna

Időnként vedd le a tekintetedet a képernyőről, és szemelj ki egy távoli pontot. Néhány gyors pislogás után fókuszálj újra a távoli pontra, és csak az után a monitorra. Ezzel oldhatod a szemed izmainak görcsös feszülését, és elkerülheted a szemszárazság kialakulását.

– Hajolj előre!

Egyszerű és nagyon hatásos gyakorlat az előrehajlás. Mély belégzés közben nyújtózz magasra, majd csigolyáról csigolyára gördülve hajolj jó mélyre, és hagyd lógni a karjaidat. Ezután kilégzés közben ugyanilyen lassan egyenesedj fel, és fejed búbjával nyújtózz felfelé. Ismételd meg a gyakorlatot 4–5-ször.

– Vállmerevség ellen

Óránként pár percre állj fel az asztal mellől, és végezz néhány óvatos fej- és vállkörzést. Ha sokat kell gépelned, a csuklódat is mozgasd meg néhány lassú mozdulattal.

– Lábtorna

A lábaid zsibbadása ellen az a legjobb, ha ebédidőben tudsz sétálni tíz percet. Ha erre nincs lehetőség, az asztalnál ülve mozgasd meg lábadat néhány lábfejkörrel, majd feszítsd le és vissza a lábfejed. Ezután állj fel, és emelkedj lábujjhegyre, majd helyezd a testsúlyod a sarkadra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!