Az élet meghosszabbításának étrendje

Szerző: Szimpatika
A mediterrán étrendet követő, sok zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztó emberek két-három évvel tovább élnek az átlagosnál – idézte svéd kutatók tanulmányát a The Daily Telegraph című brit napilap.

A Göteborgi Egyetem kutatói több ezer, jelenleg a hetvenes éveiben járó ember egészségét követik nyomon immár több mint négy évtizede.

Az Age című szakfolyóiratban közzétett dolgozat megállapítása szerint 20 százalékkal növeli a hosszú élettartam esélyét, ha valaki tartósan mediterrán étrenden él. Ebben az étrendben sok a gyümölcs, a zöldség és a magvak, rendszeresen fogyaszt halat, aki követi, viszont csupán mérsékelten húsokat és tejtermékeket, az étkezésekhez egy-egy pohárka bor is engedélyezett.

Három tanulmányt végeztek a kutatók a témában, a svéd résztvevőkön kívül dánoknál is vizsgálták a mediterrán étrend hatását, sőt egy csak gyerekek bevonásával készült elemzést is készítettek.

Gianluca Tognon kutatásvezető elmondta, hogy az étrend előnyei az ételek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásában rejlenek. Mint Tognon hozzátette, az előnyös hatások már a gyerekeknél is észrevehetők.

Forrás: mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!