Egészséges élet: negyven és ötven között

Szerző: Szimpatika
Ez az az időszak, amikor a nők újra többet törődhetnek magukkal. A gyerekek már óvodába, iskolába járnak. Néha a munka és a család mellett, már jut idő a kozmetikusra, talán a sportolásra is. Éppen itt az ideje annak, hogy jobban odafigyelhetnek saját egészségükre.

Érdemes figyelni arra, hogy ha a pocakod  kidomborodik, valószínűleg már kevesebb ösztrogént termel a szervezeted. A szülőképes korban lévők a fenekükre, csípőjükre, combjukra híznak. Ezeken a részeken vannak ugyanis ösztrogén receptorok. Ha már kevesebb ösztrogén termelődik, a receptorok inaktívvá válnak. Ilyenkor a szervezet a hasi zsírraktárakat kezdi feltölteni. Megoldás: hetente három cardio edzés, két nap erőedzés.

Vegyél vissza napi 100 kalóriát.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebb kalóriára van szüksége szervezetünknek. Napi három-négy óránkénti evés segít, hogy az anyagcsere folyamatosan működjön, ugyanakkor a kilók se szaladjanak fel.

Kulcsfontosságú tápanyagok

- Kalcium: Ahogy közlekedik a menopauza, csökken a csontfelépítő ösztrogén mennyisége és egyre fontosabb lesz a kálciumbevitel. Sajnos az étellel elfogyasztott kalcium kevéssé épül be a szervezetbe, mert a gyomorban nem termelődik a felszívódáshoz szükséges savból elegendő. Napi 1000 milligrammra van szükség, és ezt sovány tejtermékkel, és/vagy étrendkiegészítő tablettával viheted be a szervezetébe.

- D-vitamin: Ez a vitamin segít a kalcium felszívódásában, erősíti az immunrendszert, véd a mell- és a vastagbélráktól, és még a hallás egészségének megőrzésében is részt vesz. Ahogy eléred a 40-et, a D-vitamin mennyisége gyorsan csökkenni kezd. Sajnos nemigen lehet étellel bevinni megfelelő mennyiséget, mert kevés étel tartalmazza. Legjobb, ha naponta étrendkiegésztő tablettában, kapszulában fogyasztod

- Rostok: Csökkentik a felfúvódást, hosszabb időre biztosítják a jóllakottság érzését. Ráadásul a rost segít csökkenteni a koleszterinszintet és a vastagbélrák kockázatát. Igyekezz megfelelő mennyiséget bevinni szervezetedbe. Gyümölcsök, zöldségek barna pékáruk tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!