Megfázás ellen csipkebogyót!
2008. 11. 13.
A rossz idő beálltával fokozottabban kell odafigyelnünk arra, hogy vitaminkészleteink nehogy megcsappanjanak, jobb nem is esélyt adni a megfázásnak, influenzának. A csipkebogyó rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket, nem csoda, hisz az összes vad és kerti növény közül a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint.
Csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa, csitkenye, hecsedli, rosa canina – ezek mind-mind a csipkebogyót jelentik. Mindegy is, hogy hogy nevezzük, a lényeg a jótékony hatás, amit kifejt.
A vadrózsa élénkpiros áltermésével hazánkban bárhol találkozhatunk, ha hegy és domboldalakon, erdőszéleken kirándulunk. Már az ókorban is ismerték jótékony hatásait, amiből van bőven. Immunerősítő, roboráló hatású, használhatjuk náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére, jót tesz bélhurut, hörghurut esetén, javítja az emésztést, vízhajtó, vese – és hólyagbántalmakat is gyógyít, serkenti a mellékvesék és a máj működését, és idegnyugtató is. Az apró piros bogyók ugyanis valójában hatalmas C-vitamin raktárok, tízszer több C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom, de van bennük még vas, kálcium, magnézium, flavonoidok, alma – és citromsav is. Megvásárolhatjuk szárítva, és szőreitől, magvaitól megtisztítva "csipkehúsként" is. Hazánkban főleg teaként és lekvárként szokták elkészíteni, de más országokban még bort, pálinkát, levest is készítenek belőle.
A vadrózsa élénkpiros áltermésével hazánkban bárhol találkozhatunk, ha hegy és domboldalakon, erdőszéleken kirándulunk. Már az ókorban is ismerték jótékony hatásait, amiből van bőven. Immunerősítő, roboráló hatású, használhatjuk náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére, jót tesz bélhurut, hörghurut esetén, javítja az emésztést, vízhajtó, vese – és hólyagbántalmakat is gyógyít, serkenti a mellékvesék és a máj működését, és idegnyugtató is. Az apró piros bogyók ugyanis valójában hatalmas C-vitamin raktárok, tízszer több C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom, de van bennük még vas, kálcium, magnézium, flavonoidok, alma – és citromsav is. Megvásárolhatjuk szárítva, és szőreitől, magvaitól megtisztítva "csipkehúsként" is. Hazánkban főleg teaként és lekvárként szokták elkészíteni, de más országokban még bort, pálinkát, levest is készítenek belőle.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!