Különösen gonosz vírusok

Szerző: Szimpatika
A karácsony már elmúlt, de a tél még tovább tart. Az év hidegebb hónapjaiban fokozottan kell ügyelnünk egészségünkre, ugyanis a megfázás mellett egyes fertőző betegségek is ilyenkor a leggyakoribbak. A téli egészségmegőrzésről Dr. Szabó Éva szakgyógyszerész, a karcagi Berek Patika (5300 Karcag, Kiss Antal u. 3.) munkatársa nyilatkozott.

Télen a megfázás mellett különféle vírusok is végigsöpörnek a családokon, munkahelyeken és más közösségeken. Melyek a leggyakoribb ilyen betegségek?

A téli időszak bizony nagyon kedvező a vírusok terjedésének. Ilyenkor kevesebbet tartózkodunk szabad levegőn, egy zárt térben pedig a köhögéssel, tüsszentéssel kikerülő nyálcseppek könnyen közvetíteni tudják a különböző kórokozókat. Szervezetünk védekezőképessége ilyenkor a legalacsonyabb a vitamin- és fényhiány miatt, egy legyengült szervezet viszont könnyű támadási felületté válhat. Leggyakrabban a közönséges náthával találkozhatunk mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. Ilyenkor a nyálkahártya megduzzad és bőségesen termel váladékot. Később a váladéktermelés mérséklődik, de a váladék sűrűbbé válik és eldugaszolja az orrüreget. A pangó rész felülfertőződhet, és a gyulladás a melléküregekre (arc-, homloküreg), illetve a fülkürtön át a középfülre terjedhet. A felső légúti hurut jellemzően náthával, torokfájással, rekedtséggel kezdődik, 1-2 nap múlva köhögési inger lép fel. A köhögés kezdetben száraz, majd hurutossá válik. Hőemelkedés vagy mérsékelt láz kísérheti. Meghűlés során a légutak egyes részein külön-külön is jelentkezhet gyulladás, így a torok, a gége, a légcső és a hörgők gyulladása is kialakulhat. Ha az influenzavírus lendül támadásba, akkor azok tünetei általában egyszerre, hirtelen jelentkeznek. A láz 40 °C feletti is lehet. Fejfájás, izomfájdalmak, száraz köhögés, levertség és gyengeség jellemzi.

Mit tehetünk azért, hogy ne kapjuk el az ilyen fertőző betegségeket?

- Kerüljük a zárt, zsúfolt helységeket!

- Mossunk gyakran kezet, különösen tüsszentés és orrfújás után. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor a víz nélkül használható fertőtlenítő gélek is.

- Minden orrfújáshoz használjunk új papírzsebkendőt, amit aztán azonnal dobjunk ki.

- Szellőztessünk minél gyakrabban!

- Mozogjunk rendszeresen a szabadban, mert ezzel az ellenálló képességünket fokozzuk.

- Erősítsük immunrendszerünket! Rendszeresen együnk zöldséget, gyümölcsöt. Igyunk gyógynövényekből (csipke, bodza, hárs stb.) készült teákat. Jó hatású a fokhagyma, a ginzeng, a torma, a méz. Leghatásosabb gyógynövényünk a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea). Kisgyermekeknél szirup formájában, nagyobbaknál alkohol-kivonatos változatban adható.

 

A kezdetekben hogyan lehet megkülönböztetni egy egyszerű megfázást a komolyabb betegségtől?

Feltétlen orvosi kezelést igényel a magas (39 °C feletti) láz, az erős fej-, illetve végtagfájdalom, a lázzal járó torokfájás, a tömött, érzékeny nyirokcsomók, a fülfájás.

 

Meddig kell otthon mézes teát inni, és mikortól kell már orvoshoz fordulni a megfázásgyanús esetekben?

Ha a tünetek súlyosbodnak, illetve az alkalmazott tüneti terápia segítségével egy héten belül nincs jelentős javulás.

 

Mi a teendő akkor, ha valakinek munkahelye, vagy egyéb elfoglaltsága miatt nem adatik meg az ágyban kiheverés luxusa?

Az ágyban kiheverés bizony manapság nagyon sokaknak luxus. Pedig sok pihenéssel ezeket a betegségeket szó szerint ki kellene feküdni, ezzel elősegítve, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozót. Tüneti kezeléssel azonban enyhíthetjük panaszainkat. Igyunk sok folyadékot (gyógyteát), használhatunk különböző orrspray-ket, nyákoldókat, fájdalomcsillapítókat, szopogató tablettákat. Több tünet együttes jelentkezésekor érdemes kombinált készítményeket alkalmazni, akár forró ital formájában is.

Lehet valaki fertőző a tünetek megszűnése után is?

Amennyiben nem lépnek fel komplikációk, akkor a 7 nap alatti gyógyulással a fertőzés is megszűnik.

 

Mire kell különösen odafigyelni a gyerekek és az idősek esetében?

Gyerekkorban a magas láz miatt előforduló görcsök okozhatnak fokozott veszélyt. Idősek esetében pedig gyakrabban alakulhatnak ki alsó légúti panaszok (nehézlégzés, mellkasfájdalom), melyek már kórházi kezelést igényelnek.

 

A makacsabb emberek minden, a megfázáshoz hasonló betegséget apróságnak tartanak, és nem hajlandók orvoshoz fordulni. Előfordulhatnak-e komolyabb problémák ebből kifolyólag, vagy csak tovább tart a felépülés?

Szövődmények bizony kialakulhatnak. Ezek kezelésére antibiotikum adása válhat szükségessé, ami miatt feltétlenül orvoshoz kell fordulni! Ellenkező esetben akár halállal is végződhet a makacsság.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!